Velikodušni aristokrata

OSEĆAM SE BESPOMOĆNO: Španski vojvoda udomio dve sirijske porodice

Salem je živeo na ulici kada je dobio poziv da jedna uticajna osoba želi sa njim da razgovara i onda mu se život promenio

Planeta
> 10:14h

Najmlađi sin pokojne vojvotkinje od Albe, ekscentrične, najbogatije Špankinje, javno je progovorio o svojim filantropskim delima. Kajetano Martinez de Iruho y Fic-Džames Stjuart, četvrti vojvoda Arjone i 13. grof od Salvatiere, otkrio je da poslednjih 18 meseci na njegovom imanju pored Sevilje, borave dve porodice izbeglica iz Sirije.

Na takav potez, kaže, naterala ga je priča o Salemu, urologu iz Sirije, koji govori pet stranih jezika i koji je kao izbeglica živeo na ulicama Španije sa svojima. "Video sam naslov koji je glasio "Radije ćemo se vratiti da umremo pod bombama, nego da nastavimo živimo na ulici". Pročitao sam tu priču i rekao sebi da moram nešto da učinim", ispričao je vojvoda.

"Uvek radim stvari o kojima ne pričam dalje. Ali ovog trenutka osećam se toliko emotivno prema svemu tome, toliko gnevno i bespomoćno prema svemu što se događa, da sam, naravno, pristao da progovorim o tome", pojašnjava on.

Salem je nakon objave njegove priče dobio neobičan telefonski poziv, u kojem mu je rečeno da s njim želi da razgovara vrlo uticajna osoba. Salem se nasmejao isprva, ali otad se njegov život promenio. "Uz pomoć Don Kajetana, sad imamo vrlo dobru budućnost", rekla je Salemova supruga.

Vest o velikodušnosti španskog aristokrate pojavila se u trenutku kad se Španija nalazi pod pritiskom da preuzme hiljade novih izbeglica iz Sirije, što španski šefovi uporno odbijaju.Evropska komisija zatražila je od Španije da prihvati 15.000 izbeglica, nasuprot ranijih 2749, ali tamošnja vlada ističe kako nemaju resurse za to. Lokalne vlasti, međutim, pokazuju da imaju, mogu i žele da pomognu. Desetine španskih gradova se organizovalo te su mnogi ponudili svoje domove izbeglicama.

(Dnevnik.hr)