Rasmusen: Euleks nesposoban

NATO je na Kosovu, a pogotovo na severu, suočen sa zadacima koje nisu bile predviđene prilikom preuzimanja mandata, a da je to posledica nedovoljno razvijenih kapaciteta Euleksa

Politika
> 14:46h

BRISEL - Generalni sekretar Severnoatlantskog pakta uputio niz kritika na račun pravosudne misije Evropske unije na Kosovu, za koju je rekao da nije ni opremljena, ni sposobna da izvršava poverene zadatke.

Rasmusen je u govoru u Evropskom parlamentu istakao da je NATO na Kosovu, a pogotovo na severu, suočen sa zadacima koje nisu bile predviđene prilikom preuzimanja mandata, a da je to posledica nedovoljno razvijenih kapaciteta Euleksa.

"Treba nam tešnja saradnja kako bismo osigurali pravu podelu posla između NATO i Evropske unije", istakao je Rasmusen tokom rasprave u Spoljnopolitičkom odboru EP.

On je zatražio od evropskih poslanika da iskoriste svoj uticaj kako bi osigurali da Euleks dobije dovoljno političke podrške i sredstava kako bi u punoj meri ispunio mandat.

"Mi bismo voleli da se osvedočimo u snažnu ulogu Evropske unije kroz snažan Euleks".

Generalni sekretar NATO je najveći deo svog izlaganja posvetio situaciji u Avganistanu i predstojećem samitu NATO u Čikagu. On je snažno podržao postavljanje antiraketnog štita na tlu Evrope i izrazio žaljenje sto zbog razmimoilaženja u vezi sa tim pitanjem ruski predsednik Vladimir Putin neće doći na samit u Čikagu, koji je zakazan za 20. maj.

Rasmusen je, međutim, istakao da je važno što se dijalog Rusije i NATO nastavlja na bilateralnom nivou.

On se sem toga požalio da članice EU, zbog nedovoljnog ulaganja u odbranu, zaostaju za Sjedinjenim Državama i postaju zavisne od Amerike, koja nosi nesrazmerni deo tereta finansiranja NATO.

"Evropske nacije moraju da nastave da ulažu u ključne vojne kapacitete i to mudro i dovoljno, kako bi dokazale rešenost da upotrebe vojnu silu kad je to neophodno", podvukao je Rasmusen.