Kontrole na granicama

SVE NAPETIJE U AUSTRIJI: Kilometarske kolone migranata, 500 ih dolazi svakog sata

Moraćemo da delujemo u skladu sa Nemačkom. Sve drugo rezultiraće preopterećenjem, izjavio je Sebastijan Kurc

Austrija
> 05:28h

BEČ - U Austriji postaje sve napetije posle odluke Nemačke da ponovo uvede kontrole na svojim granicama. Na nekim autoputevima za Nemačku stvaraju se više kilometara duge kolone. Privremeno zaustavljen železnički promet između Salcburga i Minhena nije mogao jutros u sedam časova da se ponovo uspostavi, kako je planirano, zbog velikog broja ljudi koji su na šinama. Promet ide u suprotnom smeru, vozovi redovno voze iz Nemačke za Austriju.

Na drugoj strani Austrije, Austrijske savezne železnice su prekinule promet sa Mađarskom, zbog prenatrpanosti vozova. Austrijski ministar spoljnih poslova, Sebastijan Kurc, izjavio je za ORF da će se Austrija "u sledećim danima naći u apsolutno kriznoj situaciji". "Moramo delovati u skladu sa Nemačkom. Sve drugo rezultiraće preopterećenjem", dodao jer Kurc.

Na granici sa Mađarskom u Hajligenkrojcu, austrijska policija jutros očajnički pokušava da održi red među sve većim brojem imigranata. U rano jutro je tu bilo već 3.000 ljudi, a oko 500 ih dolazi autobusima svakog sata. "Računamo da će danas stići 5.000 do 10.000 ljudi", izjavio je jutros za austrijsku agenciju APA policijski portparol, Gerald Koler .

Foto: Reuters

Juče je u Austriju iz Mađarske ušlo barem 16.000 ljudi. U Nikelsdorf je noćas, između ponoći i šest ujutro, stiglo 2.400, a još više hiljada ih se očekuje danas. Za razliku od Nikelsdorfa, gde tranzitna infrastruktura funkcioniše veoma dobro, u Hajligenkrojcu se ona tek uspostavlja. Tamo je jutros austrijska policija postavila žicu uz granični prelaz.

"Ne možemo ljude da pustimo da uđu, jer jednostavno nemamo resurse", dodaje Koler. Prepreke na graničnom prelazu ne zaustavljaju kolone imigranata. Oni prolaze levo i desno od ograde, pa dolazi do konfliktnih siituacija. Oko 120 policajaca je već oko Hajligenkrojca. U pomoć kolegama u Gradišću došli su policajci iz Štajerske i Tirola. Austrijski kancelar Verner Fajman danas je u Nemačkoj. O problemu izbeglica će diskutovati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.