Carstvo ukusa
10 stvari koje niste znali o čokoladi: Služila je umesto novca, deluje kao marihuana
Volimo je zato što je slatka, zato što uvek želimo još, zato što lepo miriše, zato što se zbog nje dobro osećamo, zato što je skoro svi vole u celom svetu bez obzira na verska ubeđenja. A ona krije još mnogo tajni
> 00:00h
Da li poznajete bilo koga ko nijednom u životu nije uzeo barem zalogaj čokolade? Teško, zar ne? Volimo je zato što je slatka, zato što uvek želimo još, zato što lepo miriše, zato što se zbog nje dobro osećamo, zato što je skoro svi vole u celom svetu bez obzira na verska ubeđenja. A ona krije još mnogo tajni, objavio je Njuzvik 1. Korišćena je kao valuta Svi znamo da da su prvi istorijski dokumenti dokazali da su Asteci i Maje bili prvi ljudi koji su jeli zrna kakaoa, dok su ih Evropljani otkrili 1519. Tada su zrna mlevena, mešana sa vrućom vodom i ispijana kao kafa.
Zrna su bila većinski deo trgovine između dve južnoameričke civilizacije koje su bile izuzetno uspešne u vlažnim nizinama. Zrna su zapravo korišćena kao osnovna valuta, jedna korpa kakao zrna je bila osnovna mera plaćanja na pijacama sa kojom se moglo kupiti sve drugo. 2. Momentalno stimuliše mozak Vaskularni efekat čokolade poznat je već duže vreme: konzumiranje čokolade širi srčane sudove i snižava pritisak.
Najnovija istraživanja pokazuju još nešto: Studija koja je izvedena na Univerzitetu Severna Arizona pokazala je da je čokolada fascinantan pojačivač aktivnosti mozga. U istraživanju koje je sprovedeno na 122 osobe povezane na EEG, dok su jeli crnu čokoladu encefalogram je "eksplodirao", pre nego što se desila vasodilatacija. 3. Kakao je korišćen za pravljenje "meke" rakije Pre nego što je kakao otkriven kao topli napitak i hrana, kakao je korišćen da bi se od njega napravila vrsta rakije: naime, zrno kakaoa okružuje sladak plod, koji je u period od 1400 do 1100 pre Nove ere bio korišćen za pravljenje pića koje je podsećalo na "meku" rakiju. 4. Čokolada je jedina hrana koja se topi na telesnoj temperaturi 5. Izmišljena je čokolada koja se ne topi 6.Može da smanji količinu telesne masti
Jedan od najvažnijih "igrača" u tom koktelu je hemikalija poznata kao andamid - mast koja aktivira receptore dopamina. Andamid se proizvodi i u našem telu, ali se brzo razlaže, za razliku od čokoladnog. A efekat koji andamid postiže u našem telu je veoma sličan onom koji proizvodi THC, glavni sastojak kanabisa. 8. Crna čokolada u stomaku postaje lek protiv upale Iako se o čokoladi govori kao o najboljem slatkišu - naučnici tek sad počinju da shvataju zašto je to tako. Prošle godine je na godišnjem sastanku Američkog udruženja hemičara predstavljeno istraživanje o tome šta se dešava kada pojedemo malo čokolade. Verovali ili ne - stomačna kiselina i bifidobakterije pretvaraju u hemijskom procesu čokoladu u sredstvo protiv zapaljenja kardiovaskularnih sudova i tela, kao i u sredstvo koje smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara! 9. Čokolada može da poboljša vašu memoriju 10. Zašto čokolada pobeli