Foto: Profimedia

Predjelo

Pekmez od smokvi

Recept dana
> 00:00h

Sastojci: - 5 kg svežih smokvi - 250 g šećera - 1 vanilin šećer - 150 g meda - narendana kora tri pomorandže - 2 kašičice cimeta u prahu - 1 kašičica limuntusa u prahu Priprema: Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatnožutu boju. Nakon toga dodajte med. Smokve nasečene na četvrtine dodajte u smesu šećera i meda i nastavite sa kuvanjem oko 90 minuta. Kad dobijete kašastu masu, dodajte narendanu koricu pomorandže, cimet, vanilin šećer i limuntus. Sve zajedno krčkajte još 30 minuta. U međuvremenu pripremite čiste i suve tegle za punjenje. Stavite ih u rernu 15 minuta na 120 stepeni radi dezinfekcije. Gotov pekmez lagano sipajte u vruće tegle, dobro ih zatvorite i preokrenite ih naopačke nekoliko minuta, a zatim vratite u normalan položaj i ostaviti da se ohlade.