Foto: Fejsbuk

Topljenje leda utuče na život životinja

FOTOGRAFIJA KOJA JE RASTUŽILA SVET: Polarna medvedica će uginuti od posledica globalnog zagrevanja

Životinju koja je rastužila svet i čija je fotografija na Fejsbuku podeljena više od 40.000 puta uslikala je Nemica Kerstin Langenberger

Ludi svet
> 00:00h

Norveška polarna medvedica je ranjena tokom lova i više nije u mogućnosti sama da dođe do hrane zbog čega bi mogla vrlo brzo da ugine.

Izgladnela je i ima ranjenu nogu. Tako slaba i iscrpljena verovatno neće preživeti još dugo. Životinju koja je rastužila svet i čija je fotografija na Fejsbuku podeljena više od 40.000 puta uslikala je Nemica Kerstin Langenberger.

"Ta fotografija oslikava situaciju u kojoj se nalaze polarni medvedi i dokazuje kako globalno zagrevanje i topljenje leda utiče na njihov život", kaže Langenberger.

Ona je posetila norvešku severnu regiju Svalbard i tvrdi kako je retko viđala lepe i uhranjene polarne medvedice.

"Ženkama nije lako, one moraju da ostanu na tankom ledu kako bi čuvale mlade, a u isto vreme moraju da dođu do hrane što je vrlo teško", smatra Langenberger.

S druge strane, Ian Stirling sa Univerziteta u Alberti (Kanada) kaže da globalno zagrevanje ne možemo nužno da krivimo za probleme s kojima se nose polarni medvedi.

"Možda je medvedica s fotografije jednostavno stara i bolesna. Možda je bolesna zbog povrede noge, ali ne možemo zaključiti da je topljenje leda krivo za to što joj se dogodilo", kaže Stirling.

(Daily mail)