Foto: Marina Lopičić

Direktor Kinoteke o kinematografiji

Radoslav Zelenović: Srpski film je najveći gubitnik tranzicije

Pokušavamo da u Kinoteku vratimo neka naša ostvarenja izneta iz zemlje. Nestali su bioskopi, roducenti, distributeri i preduzeća koja su proizvodila filmove

Pop kultura
> 20:06h

Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke već više od dve decenije, očekuje da krajem meseca bude izabran njegov naslednik. Konkurs za novog upravnika ove ustanove kulture zatvoren je juče, a kad usledi predlog Upravnog odbora, na potezu su Ministarstvo kulture i Vlada Srbije, koja donosi konačnu odluku. - Stanje vršioca dužnosti nije dobro, nosi mnoga ograničenja, onemogućava planiranje. Neprimereno je da u ovom trenutku dajem komentare. Kad bude izabran novi direktor, veoma rado ću odgovoriti na svako pitanje - kaže Zelenović. Kinoteka je utvrdila program za novu sezonu počevši od 1. septembra, pa do kraja juna naredne godine. Veliki problemi - Mi smo radili i preko leta u novoj zgradi, tako da nije bilo pauze. Završena je rekonstrukcija u Kosovskoj ulici, a uskoro ćemo otvoriti prodavnicu filmskih materijala i suvenira u ulaznom holu, kao i biblioteku za korisnike. Naš program je baziran na susretu filmske prošlosti i sadašnjosti, a imamo u ponudi neke filmove koje ne možete videti ni na festivalima - otkriva Zelenović i dodaje: - Pokušavamo da u Kinoteku vratimo neke naše filmove iznete iz zemlje, a onda dođemo na priču da je kinematografija najveći gubitnik tranzicije. Nestali su bioskopi, producenti, distributeri i preduzeća koja su proizvodila filmove. Mi nemamo dokumentaciju na osnovu čega je neki film napustio zemlju i neka dela nikad više neće biti vraćena. Zakon o kulturi bi konačno trebalo da bude donet, što će pomoći u radu ustanove koja čuva nacionalno filmsko blago. Loš format - Zakon je jedno, a praksa nešto drugo. Za naš posao je važno da bude donet Zakon o zaštiti kulturnih dobara. Jednom kad nestane film, to je gotova stvar. Filmovi moraju da budu predati na čuvanje Kinoteci. Imamo problem sa ostvarenjima koja se donose na novom DCP formatu i zaključana su, pa ne mogu da se prikazuju. Kad možemo da emitujemo nešto iz 1900. godine, što ne bismo mogli film koji je snimljen pre godinu ili dve - smatra Zelenović.

Dragocene uspomene OTVARAMO BATIN I RUŽIČIN LEGAT Kinoteka nastavlja s lepom tradicijom otvaranja legata. - Preuzeli smo fond Ružice Sokić. Njen legat će biti otvoren krajem septembra ili početkom oktobra. Razgovaramo i s porodicom Žike Pavlovića da se i njegova zaostavština preda na čuvanje Kinoteci. Razgovarao sam s Batom Živojinovićem u Koraćici i njegov legat će biti predat. Nije lako tim ljudima da se odreknu dragocenih uspomena, a s legatom Milene Dravić ćemo još malo sačekati - zaključuje direktor Kinoteke.