Foto: Fonet

Otkrivamo šta je potpredsednik SAD poručio premijeru

POHVALE IZ SAD Bajden: Bravo, Vučiću, rekao si ne i Rusima i Amerikancima!

Mi poštujemo ljude koje zovemo „stand up guy“, koji su ponosni i imaju svoje ja. Ti si jedan od njih i imaš svoju politiku

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Potpredsednik SAD Džozef Bajden izneo je niz pohvala na račun srpskog premijera Aleksandra Vučića, sa kojim je prekjuče razgovarao u četiri oka, saznaje Kurir. Bajden je rekao srpskom premijeru da u Americi cene ljude koje nazivaju „stand up guy“, koji su ponosni i imaju svoje ja. - Ti si jedan od njih - „stand up guy“. Poštujem te zbog toga što si imao hrabrosti da i Amerikancima i Rusima kažeš „ne“ i zbog toga što imaš svoju politiku - rekao je Bajden Vučiću. On se juče, drugog dana posete Vašingtonu, sastao s državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, koji je posebno istakao izuzetne napore koje premijer i ostali ulažu u rešavanje migrantske krize. - Takođe, pozdravljamo tranziciju koja je u toku, u okviru sporazuma iz 2013. između Srbije i Kosova. Predstoji još posla, ali premijer i drugi se direktno suočavaju s tim izazovom, što je veoma važno - rekao je Keri pred početak sastanka. Vučić je rekao da očekuje „ozbiljnu, široku i veliku podršku za našu zemlju u svakom pogledu“. - Voleli bismo da vidimo Srbiju kao malog ali pouzdanog partnera SAD u budućnosti - zaključio je Vučić. Premijer se sastao i sa američkim kongresmenima Krisom Smitom i Bobom Korkerom, a održao je i predavanje na vašingtonskom Brukings institutu o budućnosti Srbije, poručivši da Srbija želi da se ponovo pozicionira kao mirna i demokratska država. - Želimo da ponovo pozicioniramo Srbiju na drugačiji način, da bude miroljubiva i demokratska država - rekao je Vučić i dodao da bi naša zemlja bila veoma lojalna članica EU. Premijer se juče sastao i sa čelnicima Svetske banke. - Srbija je dobila pohvale SB za ekonomske reforme i to je znak da smo sigurna zemlja za investiranje - napisao je premijer Aleksandar Vučić nakon razgovora sa direktorom te međunarodne institucije Džim Jong Kimom. Regionalna direktorka ove institucije za jugoistočnu Evropu Elen Goldstin ocenila je da je sastanak bio uspešan i pohvalila Srbiju zbog paketa privrednih reformi. Prema oceni političkog analitičara Milana Nikolića, poseta premijera je veoma uspešna. - Najvažnije je da smo popravili odnose. Ne treba mnogo očekivati u startu, ali smo na dobrom putu - rekao je Nikolić za Kurir. Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ocenila je da Evropa i Balkan ponovo postaju fokus interesovanja SAD i da je zato poseta premijera Vašingtonu važna. - SAD menjaju svoje prioritete i očigledno je da ponovo žele da budu angažovane u ovom regionu, između ostalog i zbog migrantske krize - zaključila je Liht. (J. R - D. L.)

Predsednik Svetske banke DŽIM JONG KIM: ŽIVEO NOLE! Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim dočekao je premijera Srbije rečima „Živeo Nole“, nakon čega je usledio razgovor o reformama Srbije, saznaje Kurir. - On je rekao da ne želi samo da pomogne Srbiji već i da od nje napravi primer za druge - kaže naš sagovornik.