Foto: Nemanja Pančić

Meštani Radničke ulice u Surčinu žive u strahu

KOMŠIJA IZ PAKLA: Pomozite nam ili će se desiti novi Jabukovac!

Dejan nas teroriše. Prijavljivali smo ga ko zna koliko puta, ali on je i dalje slobodan. Ne smemo da spavamo, tvrde Surčinci s kojima smo razgovarali

Crna Hronika
> 00:00h

BEOGRAD - Meštani Radničke ulice u Surčinu žive u strahu od komšije Dejana R. (36), koji ih, kako tvrde, godinama teroriše. Protiv nasilnika je, kažu, podneto 11 prekršajnih i čak šest krivičnih prijava, ali je on i dalje na slobodi i nastavlja verbalno i fizički da maltretira ceo komšiluk.

- On ima skoro dva metra, krupan je, izgleda zastrašujuće. Ne smemo da spavamo, decu vozimo i dovozimo iz škole. Od straha ne izlaze ni u dvorište da se igraju. Tri porodice su se zbog njega odselile. Više od 20 ljudi je dosad izmlatio! Prijavljivali smo ga ko zna koliko puta, ali je on i dalje slobodan. Samo čekamo da se ponovi Jabukovac i da nas sve pobije. Neko mora da reaguje da nas zaštiti - priča meštanin koji živi u Radničkoj ulici. Tukao ga pred sinom Podsetimo, Nikola Radosavljević 2007. u selu Jabukovac ubio je devetoro komšija. Stanari kažu da je Dejan R. počeo da ih teroriše pre pet godina, ali je u poslednje dve godine situacija postala nepodnošljiva. Kako kažu, poslednji incident se dogodio pre tri noći, kad je išao ulicom i vikao: „Sve ću da vas pobijem!“, zbog čega je intervenisala policija. Pre toga, 9. septembra oko 14.30, na ulici je nasrnuo na komšiju D. R. - Najpre me je vređao pre dvadesetak dana, a onda mi je prošle sredu prišao, psovao me, da bi me onda udario pesnicom u glavu. Komšije su nas razdvojile, ko zna šta bi bilo, možda bi me i ubio. Napad je gledala moja ćerka koja se onesvestila. Potom je pretio i mom maloletnom sinu - kaže D. R. On dodaje da već danima ne spava i da mu napadač obleće oko dvorišta. - Ovo je poslednji put da nekog udari, ako mu se ponovi svi ćemo da se okupimo i da odemo kod njega, zapalićemo mu kuću. Sve bih uradio samo da zaštitim svoju porodicu, da mi deca mirno spavaju. Zato apelujemo na policiju i tužilaštvo da urade nešto - priča ogorčeni Surčinac. Ciglom u glavu Penzioner Trivun Ćuk (83) navodi i druge incidente koje je izazvao „komšija iz pakla“. - Pre godinu i po s polugom je uleteo u moje dvorište, hteo je nas petoro da pobije. Naišli su mu otac i brat i sprečili ga. A pre pet godina jednog komšiju je udario ciglom u glavu, postupak je još u toku. Imam 83 godine, a ne smem da izađem iz kuće. Taj čovek će na kraju nekog da ubije - navodi ogorčeni Ćuk. Komšinica Anđela V. (22) kaže da je Dejan R. nedavno, i to iz čista mira, pesnicom u glavu udario njenog oca. - Dete živi u strahu, počelo je da mokri u gaćice. Pa, zar treba da se dogodi nova Velika Ivanča - besna je Anđela. Reporteri Kurira pokušali su juče da stupe u kontakt s Dejanom R. kako bismo čuli i njegovu stranu priče. - Lažu komšije! Dejan nije tu - rekao nam je muškarac koji se javio na telefon.

Muka IZGRADIO KUĆU, AL‘ SE ODSELIO ZBOG STRAHA Sin Milije R. jedan je od onih koji se odselio zbog terora Dejana R. - Deca mi se sele, šta sam doživeo, izgradio sam kuću za sina i njegovu porodicu, a on sad ide da živi kao podstanar. I sve to zbog jednog čoveka. Nasilnik me svako jutro budi, otvori prozor i doziva me. Unuka mi sretne na ulici i hoće da ga bije. Ovo više ne može da se podnese - priča Milija R. (63).

Tužilaštvo NEMA OSNOVA ZA PRITVOR Policija i tužilaštvo upoznati su s problemima koje imaju komšije Dejana R. - Nema osnova da on bude zadržan u pritvoru jer je očigledno vešt i tačno zna gde je granica, koju ne prelazi. S druge strane, problem je što se, primera radi, u jednom predmetu čovek koji ga je prijavio za napad ne odaziva na pozive tužilaštva - kaže izvor Kurira iz istrage. On objašnjava da je nedavno Dejan R. pretučen. - Strah meštana nije dovoljan osnov da neko bude zadržan u pritvoru. Naloženo je i njegovo veštačenje da bi se utvrdilo da li je psihički zdrav - rekao je naš izvor. (J. S.)