Foto: Ministarstvo Građevine

Privredna komora Srbije

LEGALIZACIJA Mihajlovićeva: Poslednja šansa za bespravne objekte

Ovaj zakon mora dati rezultat u narednih šest meseci i treba da omogući da država konačno zna šta ima na svojoj teritoriji, ali i da svi oni koji su nelegalno gradili objekte, bilo da su fizička ili pravna lica, imaju dokument koji im omogućava da ti objekti mogu normalno da se koriste, rekla je ministarka

Društvo
> 17:16h
FOTO: Ministarstvo Građevine
FOTO: Ministarstvo Građevine
FOTO: Ministarstvo Građevine
FOTO: Ministarstvo Građevine

BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je danas, na otvaranju javne rasprave o Nacrtu zakona o ozakonjenju objekata koji bi trebalo da bude usvojen do kraja oktobra, da je to poslednja šansa za vlasnike skoro milion i po nelegalnih objekata u Srbiji.

"Ovaj zakon mora dati rezultat u narednih šest meseci i treba da omogući da država konačno zna šta ima na svojoj teritoriji, ali i da svi oni koji su nelegalno gradili objekte, bilo da su fizička ili pravna lica, imaju dokument koji im omogućava da ti objektni mogu normalno da se koriste u narednom periodu", istakla je Mihajlović u Privrednoj komori Srbije.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

je ponovila da postoje samo dve mogućnosti - da se objekti ozakone ili da budu srušeni. "Nema novog zakona, neće biti produžetaka. Naša želja je da podvučemo crtu i da ostavimo u prošlosti ono što nismo rešavali u prethodnih 18 godina", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da će javna rasprava o tom zakonu trajati 15 dana i da bi trebalo da bude usvojen do kraja narednog meseca, kao i da će početi da se primenjuje osam dana nakon usvajanja. Prema njenim rečima, taj zakon neće imati podzakonska akta, s obzirom da je sve već pripremljeno.

"Naš cilj je javni interes građana, predlog nam je jednostavan, lak i jeftini i hoćemo da Srbija u narednih godinu dana može da zna šta ima", navela je ministarka. Na pitanje novinara kako će se naterati vlasnici nelegalnih stanova da ih legalizuju, s obzirom da je rušenje praktično nemoguće u zgradama u kojima ima i legalnih stanova, Mihajlović je rekla da će povećanje poreza na imovinu za te vlasnike svakako biti jedan od načina.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

"Ako neki stanar ne želi da ozakoni stan, postoji nekoliko mogućnosti, a jedna na koju ćemo sigurno ići jeste povećanje poreza na imovinu", rekla je Mihajlović u Privrednoj komori Srbije, gde je počela javna rasprava o Nacrtu zakona o ozakonjenju objekata. Prema njenim rečima, ukoliko cela zgrada nije legalna, prvo ona morati da se ozakoni i da je dovoljno da jedan od stanara pokrene proces ozakonjenja. Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da će tim zakonom biti rešen problem koji nije mogao da se reši u prethodnih 18 godina u Srbiji.

"Čini mi se da ćemo konačno doći do rešenja ovog problema", istakao je Čadež. On je kazao da će taj zakon imati pozitivne efekte na privredu - smanjenje sive ekonomije, uvođenja reda i razvoj tržišta nekretnina, građevinarstva i građevinskih materijala, kao i omogućavanje potpune primene Zakona o planiranju i izgradnji. Ccadež je naglasio da će bespravni objekti biti trajno ozakonjeni, kao i da će rešavanje pitanja bespravne gradnje dodatno poboljšati investicioni ambijent.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

"To će državi omogućiti i da iskoristi potencijale koji nisu mogli da budu realizovani u uslovima urganističkog haosa i divlje gradnje koji je vladao decenijama. Takođe, povećanje javne prihode, ne samo kratkoročno od naplate naknade za ozakonjenje već i dugoročno - ubiranjem svih dadžbina kojie državi pripadaju i koje sve uređene države u svetu naplaćuju", naglasio je Čadež. Nacrt zakona predviđa da je za legalizaciju porodične kuće do 100 metara kvadratnih u Beogradu potrebno prosečno oko 100 evra. Predviđene su 238 puta niže troskove i tri puta manje dokumenata. Na primer, do sada je za porodičnu kuću do 100 kvadrata bilo potebno šest dokumenata i 2,855 miliona dinara, dok će se sada tražiti dva dokumenta i 12.000 dinara - 9.000 dinara za izveštaj o zatečenom stanju i dokaz o pravu svojine na objektu i 3.000 dinara za taksu lokalnoj samoupravi.