Kurdska stranka

KURDI OPTUŽUJU: Spaseni sirijski trener je terorista

Izbeglica koga je novinarka oborila dok je bežao kroz Mađarsku navodno se borio na strani ekstremističkog Fronta al Nusra

Planeta
> 18:42h

DAMASK - Sirijac Osama Abdul Mohsen, fudbalski trener koji je postao poznat u celom svetu nakon što ga je prilikom bekstva kroz Mađarsku novinarka iz te zemlje Petra Laslo namerno šutnula i oborila na zemlju dok je u naručju držao sinčića, u stvari je bio terorista Al Kaide. Te zastrašujuće optužbe na račun čoveka koji je ujedinio svet i koji je od španskih vlasti dobio utočište i zaposlenje u jednom fudbalskom klubu došle su od kurdske stranke PYD.

Njeni čelnici tvrde da se on u Siriji tokom ratnog sukoba još od 2011. borio na strani Fronta al Nusra, grane ekstremističke organizacije Al Kaide, i da je pored toga odgovoran za smrt brojnih kurdskih boraca - onih koji se već mesecima suprotstavljaju džihadistima, posebno onima iz redova Islamske države (IS).

- Osama Abdul Mohsen se pridružio pobunjenicima 2011. i počeo da vrši zločine protiv civila - piše u saopštenju PYD, koji je objavio i fotografije sa Abdulom kao teroristom. Međutim, zvaničnih potvrda za to još nema. Inače, čelnici PYD pominju i slučaj iz 2004. kad je Al Nusra u krvi ugušila pobunu Kurda tokom jedne fudbalske utakmice. Tada je ubijeno 50 Kurda, a navodno je nasilje podsticao upravo Mohsen. On je živeo u sirijskom gradu Tel Abjadu, a navodno je nedavno pobegao ka Evropi jer se bojao osvete kurdskih boraca.

Fotografija koja je obišla svet... Novinarka šutira Mohsena