Foto: ORF

IZBORNA KAMPANJA SE ZAHUKTAVA

50 NIJANSI CRVENOG: NEOS objavio sav prljavi veš socijaldemokrata!

Imamo mnogo primera korupcijskog sistema. Taj sistem svake godine košta Bečlije mnogo miliona", kaže Beate Majnl-Rajzinger, vodeća kandidatkinja NEOS-a na bečkim izborima

Austrija
> 09:04h

BEČ - Partija NEOS, koja se po prvi put kandiduje za gradsku/pokrajinsku Skupštinu Beča, napala je Socijaldemokratsku partiju Austrije (SPÖ), kоја vlada prestonocom neprekidno od 1945. godine.

"Beč je divan grad, ali su poslednjih decenija vlade SPÖ nagomilale probleme gadu. SPÖ je na vlasti neprekidno već 70 godina, od čega je 60 godina vladala sama. Gradonačelnik Mihael Hojpl (Michael Häupl) već je 27 godina u Skupštini Beča, a od 1994. je gradonačelnik. U to vreme je nastao prevelik birokratski aparat, koji održava samo sebe i strukturnu korupciju.", izjavila je vodeća kandidatkinja NEOS-a na bečkim izborima 11. oktobra, Beate Majnl-Rajzinger (Beate Meinl-Reisinger) tokom prezentacije "50 nijansi crvenog".

Mihael Hojpl je gradonačelnik Beča već 21 godinu

Reč je o "zbirci najprljavijeg prljavog veša" i korupcije, kažu u NEOS-u. Rajzingerova je naglasila da prljavi bečki veš nije samo crven. Od 2010. godine su u gradskoj/pokrajinskoj vladi Beča i Austrijski Zeleni. Iako je ova partija nastupila sa željom za većom transparentnosti gradske politike i poslovanja, tokom pet godina sistem nije nimalo izmenjen.

"Imamo mnogo primera korupcijskog sistema, mozaik većih i malih kamenčića, koji daje sliku usaljenog, lenjog i nečistog sistema. Taj sistem svake godine košta Bečlije mnogo miliona", dodaje Rajzingerova.

Vodeća kandidatkinja NEOS-a očekuje da će posle 11. oktobra u Beču doći do promena, ali ne u pravcu Štrahea (Heinz-Christian Strache, lider FPÖ), njegovog govora mržnje i hajki kakve promovišu slobodaraci. Plava močvara je gora od crvene prljavštine, tvrdi Rajzingerova.

"Međutim svi glasači koji, u želji da spreče Štrahea da dođe na vlast, žele da podrže SPÖ, podržavaju upravo taj korumpiran sistem koji je i Štrahea načinio jakim. Njima mora biti jasno da će se Hojpl povući ako izgubi na izborima, što znači otvoren put za crveno-plavu koaliciju. Istinska promena može biti samo uz NEOS. Mi nismo samo kritičari. Imamo i konkretan plan za skidanje sala i izmenu ovakvog sistema", izjavljuje Rajzingerova.