Foto: Saša Urošev

Bežali od poljočuvara

FILMSKA POTERA PO NJIVAMA OKO KIKINDE: Krali kukuruz, pa jugom upali u kanal

Protiv dvojice sredovečnih Kikinđana biće podneta prekršajna prijava za krađu u ataru, dok će krivičnu prijavu popiti od Saobraćajne policije

Crna Hronika
> 00:00h

KIKINDA - Strazmere poljskih krađa u kikindskoj opštini i ove jeseni poprimaju alarmantne srazmere, a lopovi koji atakuju na tuđu muku i znoj, ne obaziru se što atarom patroliraju pripadnici Poljočuvarske službe.

Intervencija koju su oni pre nekoliko dana izveli na periferiji Kikinde, imala je sve elemetne uzbudljivog akcionog filma B produkcije. Nakon što su dvojica lopova gepek "juga" ispunili džakovima sa ukradenim klipovima kukuruza, opazio ih je vlasnik njive i alarmirao poljočuvare:

- Lopovi u "jugu" odlučili su se za spektakularan beg. Umesto da odjure u pravcu grada i pokušaju da u nekoj od ulica zametnu trag, pritisli su papučicu gasa i krenuli dublje uz atar. Za njima su se u poteru dali službenim automobilom poljočuvari. Ubrzo im se pridružilo i policijsko vozilo. Potera za "jugom" trajala je sigurno petnaestak minuta, a završila se tragikomično. Vozač i suvozak "juga" uleteli su u ispust kanala DTD­ prepričava za Kurir detalje filmske potere Dušan Adamov, šef Poljočuvarske službe.

Dušan Adamov, šef Poljočuvarske službe

Protiv dvojice sredovečnih Kikinđana biće podneta prekršajna prijava za krađu u ataru, dok će krivičnu prijavu “popiti” od Saobraćajne policije.

Interesantno je da se oni ranije nisu upuštali u poljske krađe, a pred policijom i poljočuvarima su se branili ćutanjem:

- Najčešće se iz obodnih delova grada kradu stabla koje "šumokradice" seku , koriste za loženje i preprodaju. Voće i povrće takođe je na udaru lopova, a tokom jeseni iz atara se kradu kukuruz i suncokret­ potvrđuje Adamov.

S.U.

Kombajn na dva točka

Lopovi su se dosetili, pa za krađu suncokreta koriste „kombajn na dva točka“. Okrenu bicikl naopačke, glavu suncokreta stave u zadnji točak i počnu da okreću pedale. Na taj način priručni kombajn efikasno skida zrna suncokreta­ navode poljočuvari.