Foto: Profimedia

Ekshumacija

NIKAD REŠENA MISTERIJA: Pokrenuta nova istraga o ubistvu Romanovih

Cara Nikolaja II, suprugu Aleksandru, njihove četiri ćerke i sina carevića Alekseja, kao i četiri člana kraljevske posluge, Boljševici su streljali u podrumu kuće u Jekaterinburgu 1918. godine

Planeta
> 00:00h

Ruski istražitelji su ekshumirali ostatke poslednjeg ruskog cara i njegove supruge u nadi da će nova istraga razjasniti njihovo ubistvo iz 1918. godine. Uzorci su uzeti sa tela cara Nikolaja II i njegove supruge Aleksandre, i sa krvave uniforme Aleksandra II, Nikolajevog dede, ubijenog 1881. Članovi kraljevske porodice Romanov, koje su ubili Boljševici tokom revolucije, sahranjeni su u katedrali u Sankt Peterburgu. Pravoslavna crkva želi ponovo da proveri ostatke Romanovih kako bi potvrdila veze s preostalim članovima porodice na drugim mestima.

Dugogodišnja istraga ubistva zatvorena je 1998, nakon što su DNK testovi potvrdili kako je reč o ostacima porodice Romanov koji su pronađeni u masovnoj grobnici na Uralu 1991. Cara Nikolaja II, suprugu Aleksandru, njihove četiri ćerke, Anastasiju, Mariju, Olgu i Tatjanu i njihovog sina carevića Alekseja, kao i četiri člana kraljevske posluge, Boljševici su streljali u podrumu kuće u Jekaterinburgu 1918. godine.

Obavljena DNK testiranja nisu uverila pojedine članove Ruske pravoslavne crkve. Naime, ostaci carevića Alekseja i nadvojvotkinje Marije, pronađeni su tek 2007. i to na potpuno drugoj lokaciji na Uralu. Sada su potrebna nova ispitivanja ne bi li se potvrdila i njihova autentičnost.

Rusija planira da sahrani Mariju i Alekseja pored ostalih Romanovih u sanktpeterburškoj crkvi, ali da bi se to dogodilo, crkva mora biti sigurna da su to zaista njihovi ostaci. Oni bi trebalo da budu kanonizovani 2018. godine na stogodišnjicu smrti.

U planu je i istraživanje brojnih dokumenata već sprovedenih istraga, a koji su tek sada ugledali svetlo dana. Ruska crkva nije navela kada će tačno biti objavljeni rezultati istrage, ali napokon će se odgovoriti na pitanje čiji su ostaci pokopani kao Romanovi i zna li se tačna lokacija tela ubijene ruske kraljevske porodice.

(Jutarnji)