Foto: Cev.lu

Juriš na medalju

SRPKINJE RAZBILE NEMICE: Odbojkašice startovale pobedom na EP

Pobednici grupa će izboriti direktan plasman u četvrtfinale, dok će se drugoplasirane i trećeplasirane ekipe plasirati u osminu finala

Ostali sportovi
> 00:00h

AJNDHOVEN - Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Nemačke 3:0, po setovima 25:18, 25:22, 25:19 u meču prvog kola grupe D na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu. Meč je trajao 87 minuta. Češka je ranije danas pobedila Rumuniju 3:0. Naša selekcija će u nedelju od 18.00 sati igrati sa Češkom. Srbija je odlično startovala u Ajndhovenu. Izabranice Zorana Terzića su odigrale jako dobro, ali su teže nego što rezultat pokazuje pobedile Nemice. Meč protiv Nemačke počela je postava: Ognjenović, Bošković, Rašić, Stevanović, Mihajlović, Malešević i libero Popović.

Foto: cev.lu

Odlično je Srbija počela meč i na servis Maleševićeve povela sa 3:0, pa 4:2 i 6:3. Na prvom tehničkom tajm – autu bilo je 8:5 za Srbiju, a odmah potom i 10:5, pa je Lučano Pedula zatražio novi odmor. Uspele su Nemice da smanje na 11:10 i 12:11, ali je na servis Stevanovićeve usledila nova serija Srbije (3:0) za prednost od 15:11. Vodila je Srbija u završnici sa 20:14, pa 23:17, a set je dobila sa 25:18 i povela sa 1:0. Srbija je dobro krenula i u drugom setu i povela sa 2:0, pa 4:1 i 7:2. Vodila je Srbija sa 9:4, a onda je usledio pad u igri, pa su Nemice smanjile na 9:7, a zatim, posle 11:9 za Srbiju, preokrenule rezultat i povele sa 12:11. Identičan je bio i odgovor Srbije, koja je serijom 3:0 ponovo povela - 14:12. Izjednačile su Nemice na 14:14, pa je usledila borba poen za poen. Srbija je povela sa 17:15, a zatim tu prednost održavale do finiša, kada je, nakon 22:21, povela sa 24:21. Iskoristila je Srbija drugu set loptu za 25:22 i povela sa 2:0 u setovima. U trećem setu Srbija je odigrala sigurno i zasluženo je stigla do pobede. Po propozicijama CEV, plasman ekipa se određuje prvo na osnovu broja pobeda. Ukoliko je broj pobeda identičan, plasman se određuje na osnovu broja bodova. Ukoliko je su broj pobeda i broj bodova identični, plasman se određuje na osnovu set količnika, pa poen količnika. Pobednici grupa će izboriti direktan plasman u četvrtfinale, dok će se drugoplasirane i trećeplasirane ekipe plasirati u osminu finala.

TOK MEČA III set Naša selekcija je povela 4:2 u trećem setu. Međutim, Nemice su preokrenule rezultat i povele 6:4. Selektor Srbije Zoran Terzić je morao da zatraži tajm-aut. Odbojkašice Srbije su potom nastavile sa boljom igrom i povele 12:10, a onda je selektor Nemačke morao da zatraži tajm-aut. Srpkinje su pokazale zašto su jedna od najboljih evropskih selekcija i brzo su došle do 20:15. Srbija je održavala prednost i zasluženo je stigla do pobede na EP II set Srbija je povela 2:0 u drugom setu. Naše su nastavile sa dobrom igrom, a nekoliko minuta kasnije bilo je 6:2. Nemice su zaigrale angažovanije u nastavku i smanjile vođstvo Srbije na 10:9. U narednih nekoliko minuta viđena je velika borba, ali je Srbija uspela da se odlepi i da dobije drugi set 25:22. I set Srbija je bolje ušla u meč i povela 3:1, a na prvi tehnički tajm-aut naše odbojkašice su ušle s vođstvom od 8:5. Prednost našeg tima rasla je iz minuta u minut, a Srbija je prvi set dobila sa 25:18.

Terzić i odbojkašice zadovoljni posle prve utakmice na EP Selektor reprezentacije Srbije Zoran Terzić bio je zadovoljan igrom svoje ekipe u pobedi nad Nemačkom na početku Evropskog prvenstva, a i on i odbojkašice su se složile da je pobeda najvažnija. "Očekivano teška utakmica. Nemice su danas mnogo rizikovale... Možemo da budemo zadovoljni mirnoćom koju smo danas imali, bez obzira na trenutni rezultat. Na celoj utakmici nam je pao jedan as, prijem je bio dobar, u svim ostalim elementima smo dominirali... Dobar početak, mnogo će nam značiti za nastavak takmičenja. Sutra još teža utakmica, protiv Češke, koja ima dobru ekipu, možda i bolju od Nemačke, tako da možda možemo da očekujemo i veću borbu nego što je to bilo danas", rekao je Terzić. Tijana Malešević ocenila je da je ovo jako bitna pobeda. "Izuzetno bitna pobeda, zaista. Ovo je prva utakmica na prvenstvu i daje nam mnogo na samopouzdanju. Mislim da smo dobro odigrali. Naravno, može i bolje, ali bitno je da smo počeli pobedom. Češka je uvek nezgodna, igrali smo ranije sa njima, imaju izuzetne pojedince, ali verujem da ćemo uspeti da ih smirimo i nametnemo svoj ritam", rekla je Tijana Malešević. Brankica Mihajlović je kazala da je ekipa igrala dobro. "Igrale smo dosta dobro, koliko je to bilo dovoljno. Nadam se da ćemo podizati formu iz utakmice u utakmicu. Sada je najbitnije da smo pobedili 3:0 i da sve ide po planu. Češka je jako kvalitetna ekipa, odavno nismo igrali sa njima. Pogledaćemo utakmicu koje su odigrale sa Rumunkama. Verujem da ne bi trebalo da bude problema ako budemo igrale kao danas ili bolje", rekla je ona.