Ne zovu je bez razloga kraljicom jeseni
Bundevu jedite što češće
Ovo povrće izuzetno je bogato hranljivim materijama koje jačaju organizam, zbog čega ga nipošto ne treba zapostavljati na meniju
> 00:00h
Bundeva nije povrće koje se samo zbog fantastičnog ukusa koristi u kulinarstvu već je poznata i po tome što je izuzetno lekovita. Pošto joj sezona upravo počinje, donosimo vam nekoliko razloga zašto da je što češće uključite u svoj jelovnik... Održava težinu U sto grama ploda bundeve nalazi se manje od 30 kalorija i 90 odsto vode, zbog čega se smatra dijetalnom namirnicom. Pored toga, redovna konzumacija ovog povrća snižava loš holesterol u krvi. Poboljšava imunitet Narandžasta boja njenog mesa i kore govori da je u pitanju povrće bogato betakarotenom, antioksidantom koji štiti organizam od uticaja slobodnih radikala, čuva zdravlje očiju i jača imunitet. Jačanju organizma pomoći će i vitamini C, E i K, kalijum, kalcijum i gvožđe, koji se takođe nalaze u bundevi. Čuva prostatu Ulje semenki bundeve lako se vari, sadrži esencijalne masne kiseline, a njegova konzumacija preporučuje se muškarcima jer blagotvorno deluje na upalne procese prostate i preventivno protiv kancerogenih promena na ovom delu tela. Podstiče probavu U bundevi se nalazi mnogo vlakana. Pektin i celuloza poboljšavaju varenje i umiruju želudačne tegobe, pa se konzumacija ove namirnice naročito preporučuje osobama koje pate od zatvora i upale debelog creva. Izvor je proteina U košticama bundeve nalazi se 45 odsto masti i 25 odsto belančevina, zbog čega se smatraju odličnim izvorom proteina biljnog porekla koji nadoknađuju oštećene i odumrle ćelije bubrega, jetre i mišića, kose, noktiju i kostiju.