Foto: Reuters

Uzvraćaju pretnjama

DŽIHADISTI ZAPRETILI: Smrt Putinu, dolazimo uskoro!

Na Internetu je objavljena fotografija na kojoj je prikazan zapaljen Crveni trg, a pojavile su se i informacije da ekstremisti nude ogromne sume novca za hvatanje bilo kog ruskog vojnika

Planeta
> 23:38h

Ruski avioni sve jače napadaju položaje po Siriji. Moskva tvrdi da su im jedini ciljevi položaji Islamske države, dok su u Vašingtonu uvereni da "tuku" ne samo džihadiste već i protivnike Bašara al Asada. Rusi su juče bombardovali još pet ciljeva IS u Siriji, tvrde u ruskom ministarstvu odbrane. Ambasador Sirije u Moskvi potvrdio je rusku priču o pet uništenih položaja IS-a.

"Mi im dajemo koordinate, a oni napadaju. Pazimo da se napadi događaju daleko od naseljenih mjjesta", rekao je Rijad Hadad.

Najbolji dokaz da su neke bombe ipak možda došle i do Islamske države je poruka ISIL-a u kojoj se preti Moskvi i Putinu. Na fotografiji poruke je uništeni Crveni trg i crkva sv. Vasilija Blaženog u plamenu, a u potpisu stoji: Smrt Putinu! Uskoro dolazimo!".

Poruku je objavila Rita Kac, direktorka "SITE" grupe, kompanije koja se specijalizovala za praćenje i analiziranje poruka terorista, uključujući i ISIL-a, po Internetu. Ona je u svetskoj javnosti postala poznata nakon što je objavila snimak u kome ISIL američkom državljanjnu odrubljuje glavu, a takođe, zahvaljujući njoj se saznalo i da je otet Hrvat Tomislav Salopek.

Takođe, na Tviteru se pojavila i informacija da pobunjenici i Al Nusra front nude milion sirijskih funti za bilo kog zarobljenog ruskog vojnika.

U Moskvi se nisu uzbudili povodom ove pretnje, a izgleda da su Rusi dobili još jednog saveznika.

"Svi znamo da se do konačnog rešenja u Siriji može doći samo uz pomoć Rusije", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

(Jutarnji/EPK)