Foto: Reuter

OPTUŽUJUJU SUSEDE DA KRŠE ZAKON EU

NEMCI BESNI NA AUSTRIJU Herman: Dovezu izbeglice do granice i kažu im, pretrčite!

Austrija samo propušta izbeglice od slovenačke do nemačke granice, rekao je Joahim Herman ministar inostranih poslova Bavarske i dodao da treba vratiti izbeglice sa Balkana

Austrija
> 00:00h

BEČ - Ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Bavarske Joahim Herman optužio je Austriju da krši zakonodavstvo EU i da samo propušta veliki broj izbeglica od slovenačke do nemačke granice, ocenivši kao neophodno da se izbeglice sa Balkana, koje nemaju pravo na azil, vrate u svoje domovine.

"To je jasno kršenje zakona EU", istakao je on u intervjuu bečkim dnevnicima "Prese" i "Standard". Prema njegovim rečima, Austrija migrante prevozi autobusima do nemačke granice.

"To me stvarno nervira i trenutno su građani u i oko mesta Pasau posebno iznervirani kada vide da autobusi austrijske vojske do dva kilometara od bavarske granice prevoze izbeglice i tim ljudima onda kažu - sada samo pretrčite preko, tamo je Nemačka", istakao je Herman.

Ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Bavarske Joahim Herman

Austrija, kako podvlači, ima dve mogućnosti - ili će utvrditi da neko od tih lica dolazi iz jedne zemlje u kojoj je već trebalo da bude primljen, a to znači da će Austrija morati da te osobe vrati u Sloveniju ili Mađarsku, ili će Austrija primiti sve te ljude. Herman ističe da Austrija samo prosleđuje migrante.

"To je neprihvatljivo i jasno kršenje Dablinskog principa i Šengenskog sporazuma. Uzrok, međutim, nije u Austriji već Italiji i Grčkoj i onda se samo nastavljaju nepravilnosti", objasnio je bavarski ministar. Nemačka vlada i kancelarka Angela Merkel, kaže Herman, uputila je "pogrešne signale i stvorila utisak da je to u redu ako ljudi krenu ka Nemačkoj".

Herman ističe da je nedopustivo da izbeglice nekontrolisano mogu da dođu u EU i Nemačku i da moraju da postoje gornje granice. "Želim da ograničnim broj. Želim pre svega da se talas ljudi, koji i dalje dolazi sa Balkana, bude okončan. Osobe iz Makedonije, Srbije i Albanije nemaju pravo na azil kako u Austriji, tako ni u Nemačkoj. One bi trebalo sve da budu proterane, a moja je želja da se ratne izbeglice dovode u kontingentima koje bi definisali zajedno u EU", ukazao je Herman.