Foto: Dragana Udovicic

Nema opuštanja dok traju padavine

OBRENOVAC: Nema straha od izlivanja Save, Kolubare i Tamnave

Apsolutno nema nikakve opasnosti, reke su u svojim koritima, rekao je gradonačelnik Obrenovca Miroslav Čučković i dodao da nema problema ni kada su u pitanju manje reke u tom kraju, poput Baričke reke

Beograd
> 21:34h

BEOGRAD - U Obrenovcu nema opasnosti od izlivanja Tamnave, Kolubare i Save, izjavio je danas predsednik te opštine Miroslav Čučković naglasivši da su nivoi tih reka daleko od redovne granice odbrane od poplave.

"Apsolutno nema nikakve opasnosti, reke su u svojim koritima", rekao je Čučković i dodao da nema problema ni kada su u pitanju manje reke u tom kraju, poput Baričke reke.

To, kako je dodao, ne sme da znači i opuštanje, s obzirom da je crveni meteo alarm upaljen i u Hrvatskoj i Crnoj Gori, te se situacija na slivovima svih reka, pre svega Drine, koja bi mogla da ugrozi Savu, svakodnevno prati. On je kazao da obilnije kiše koje su najavljene za danas i sutra u našoj zemlji, kao i nevreme koje je prognozirano u Hrvatskoj jesu opasnost i zbog toga će štab nastaviti sa celodnevnim dežurstvom.

Građani, dodao je, nemaju razloga za brigu i biće na vreme obavešteni kako da se ponašaju.

Čučković je rekao da je Opštinski štab za vanredne situacije, koji je održao sednicu još u petak, u stalnom kontaktu sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a, "Srbijavodama" i opštinskim štabovima Valjeva, Koceljeve, Uba, Lazarevca.

"Svi smo na stalnoj vezi i pratimo slivove, koji dolaze ka nama, jer smo nažalost mi poslednja tačka ovde", rekao je Čučković.

On je podsetio da su u Obrenovcu, od prošlogodišnjih poplava, svi proboji nasipa sanirani i vraćeni na nivo iz 2014. godine, a urađeno je i više od 50 kilometara kanala pored puteva kako bi protočnost bila bolja.

Urađen je i remont svih fekalnih crpnih stanica koje su u slivu Kolubare, tako da padavine, čija bi kolikičina bila iznad proseka, mogu da se apsorbuju u tim vodotokovima i ne bi se izlivale van korita.

Čučković je napomenuo i da je u toku tender za čišćenje toka kompletne Kolubare, od usca Tamnave u tu reku, do usca Kolubare u Savu.

"Od ove godine je uspostavljen jedinstven sistem vodoprivrede, Beogradvode i Srbijavode nisu više odvojeni sistemi, i to će mnogo doprineti boljoj koordinaciji i praćenju situacije na vodotokovima", rekao je predsednik opštine Obrenovac.