Foto: Beta

Mogerinijeva ugostila Vučića i Mustafu u Briselu

VUČIĆ BESAN: Dosta je bilo ucena Kosovom!

Mučna večera srpski premijer rekao šefici evropske diplomatije da mu više ne govori o poglavljima i da ih ne otvara ako neće, a Tačiju skresao da Beograd uvek drži reč, ostali nikada

Politika
> 00:00h

BRISEL - Razgovori premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini sinoć u Briselu bili su veoma teški, a od Srbije se čak traži da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova!

- Veoma teški razgovori. Nema dogovora u vezi sa zahtevom da Kosovo uđe u Unesko. Vučić je rekao Mogerinijevoj: „Nemojte više da mi govorite o poglavljima. Ako hoćete, otvorite ih, ako nećete, nemojte“ - saznaje Kurir iz diplomatskih izvora. Iako je Mogerinijeva organizovala radnu večeru kako bi atmosfera bila opuštenija, bilo je veoma napeto. Premijer je imao žučnu raspravu sa šefom kosovske diplomatije Hašimom Tačijem i naglasio da se Srbija držala svoje reči, ali da svi drugi svoje obaveze nisu ispunili. - Vučić je podsetio da vlada Kosova i dalje nije donela uredbu o formiranju Zajednice srpskih opština, da još nije počela implementacija dogovora o katastru još iz 2011. Takođe, oštro je osudio hapšenje Srba na Brezovici i posebno je akcenat stavio na pokušaj učlanjenja Kosova u Unesko bez znanja Srbije, a posebno što to, pored Prištine, čini i najveći broja članica EU - naveo je naš izvor i dodao da bi Vučić formalno trebalo da se oglasi za dan-dva. Sudbina vlade u igri Sastanku su prisustvovali i šef diplomatije Ivica Dačić i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić. - Postoji novi amandman na predlog platforme za pregovaračko poglavlje 35, kojim se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije i vrši pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova. Premijer Vučić veoma ozbiljno razmišlja o tome na koji način posmatrati budućnost procesa dijaloga, političkog života u zemlji, možda i same vlade - rekao je Đurić za RTS i dodao da je predlagač amandmana Nemačka, a podržavaju ga Velika Britanija i Hrvatska. On je naveo da EU treba otvoreno da kaže da li nas želi ili ne, ali da ovo što sad predstavljaju ne govori ništa dobro o željama i namerama u vezi sa učlanjenjem Srbije u EU. Đurić je rekao da Beograd želi da finalizuje odnose s Prištinom i da razgovara. - Moramo da se dogovaramo u korist svih građana, ali nemojte da tražite ni od premijera ni od srpske delegacije da rade protiv svog naroda, jer mi to nećemo. Nije fer suočavati Srbiju s novim uslovima, posebno od onih koji se predstavljaju kao naši prijatelji i koji nas žele kao deo svoje porodice - rekao je Đurić. Ivica Dačić izjavio je da su otvorena pitanja ulaska Kosova u međunarodne organizacije i poglavlja 35 za pregovore Srbije sa EU. On je naveo da Srbija u potpunosti insistira na dijalogu koji je neutralan u odnosu na status Kosova. Statusna neutralnost - Razgovori su bili veoma teški i jedino oko čega postoji saglasnost je da mora da se implementira sve što je dosad dogovoreno i Srbija očekuje da će se to desiti. Situacija je veoma kompleksna, a Srbija insistira na poverenju u dijalogu, statusnoj neutralnosti dijaloga i toga ćemo se držati i u narednom periodu - rekao je Dačić.

Federika Mogerini OTVOREN RAZGOVOR Vučić i Mustafa su otvoreno razgovarali o trenutnoj situaciju u dijalogu Beograda i Prištine i tom prilikom ponovili svoju posvećenost primeni svih postignutih sporazuma, saopšteno je iz kabineta Mogerinijeve: - Dvojica premijera imala su otvoren razgovor o trenutnoj situaciji u dijalogu, posebno u vezi s primenom sporazuma postignutih 25. avgusta. Obe strane su ponovile svoju posvećenosti primeni svih ranijih dogovora. U poslednjoj rundi dijaloga 25. avgusta premijeri su postigli četiri sporazuma - o ZSO, telekomunikacijama, energetici i mostu na Ibru.

Meni JAGNJETINA I VINO Mogerinijeva je gostima iz Beograda i Prištine na večeri poslužila jagnjetinu, belo i crno vino, a na kraju i kolače.