Foto: Jutjub

Najveće otkriće modernog doba

(VIDEO)DA LI JE PRONAĐEN BIBLIJSKI GRAD GREHA KOJI JE UNIŠTIO BOG? U Jordanu pronađeni ostaci Sodome

Arheolozi, koji su radili na iskopinama u regiji Tal el-Hamam u Jordanu već decenijama, iskopali su ostatke "monstruoznog" grada iz doba bronze, za koji veruju da savršeno odgovara biblijskom opisu grada Sodome

Planeta
> 14:16h

Prema izveštajima lokalnih medija, veoma je moguće da su otkriveni ostaci biblijskog grada Sodome u Jordanu. Arheolozi, koji su radili na iskopinama u regiji Tal el-Hamam u Jordanu već decenijama, iskopali su ostatke "monstruoznog" grada iz doba bronze, za koji veruju da savršeno odgovara biblijskom opisu grada Sodome. U Knjizi Postanja u Bibliji, piše da su Sodoma i Gomora uništeni od Boga, jer su tu ljudi živeli zasuti grehom, izopačenošću, a anđeli nisu uspeli da pronađu ispravne ljude unutar njihovih zidova.

Tal-el Hamam lokalitet nalazi se istočno od reke Jordan i datira još između 3500 i 1540 godine pre naše ere. Arheolozi kažu da je ovo otkriće najveći grad koji bi postojao u regionu (5 do 10 puta veći od ostalih gradova u oblasti) i izgleda kao da je iznenada napušten - što sve savršeno odgovara Sodomi. Lokalitet, u južnoj Jordfanskoj regiji nalazi se 8 milja severoistočno od Mrtvog mora i istaknut je po velikoj humki koja se sastojala iz donjeg i gornjeg grada gde je živela elita.

Istraživači su pronašli dokaze o odbrambenim zidovima visokim 10 metara i 5 metara debeli, sa mrežom oko kapije, kulama i trgovima, kao i ostatke "Crvene palate" u gornjem gradu.

Svi se nadaju da će nastavak iskopavanja od strane istraživačkog tima pomoći da se rasvetli misterija da li je to zaista grad Sodoma i zašto je tako iznenada bio napušten.

(Unilad)