Foto: Profimedia

Pala ponuda

UKRAJINA REKLA KOLIKO VREDE KRIM I DONBAS: Traže od Rusa 1.000 milijardi dolara

"Krim je teritorija Ruske Federacije. Donbas je teritorija Ukrajine. O čemu je reč sa ovih 1.000 milijardi dolara? Ništa nije jasno", izjavio šef pres službe zvaničnog Kremlja

Planeta
> 22:50h

MOSKVA, 15. oktobra (Tanjug) - Ukrajina će tražiti od Moskve 1.000 milijardi dolara kompenzacije za gubitak Krima i za region Donbas, izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, a prenosi Raša tudej. Prema njegovim rečima, Ukrajina je, takođe, ponudila Rusiji da do 29. oktobra pristane na sporazum o restrukturiranju ukrajinskog duga u visini od tri milijarde dolara ili će se, u suprotnom, Moskva suočiti sa tužbom.

"Ponovo nudimo Rusiji da do 29. oktobra odluči da li je spremna da prihvati uslove Ukrajine", izjavio je Jacenjuk, apelujući na zvaničnu Moskvu da se pridruži "normalnim zemljama, koje su odlučile da restrukturiraju dug Kijeva". Ovakve izjave su, međutim, izazvale iznenađenost zvaničnog Kremlja, navodi Raša tudej.

"Krim je teritorija Ruske Federacije. Donbas je teritorija Ukrajine. O čemu je reč sa ovih 1.000 milijardi dolara? Ništa nije jasno", izjavio je šef pres službe zvaničnog Kremlja, Dmitrij Peskov za rusku agenciju Tas. Peskov je, takođe, rekao da se stav Moskve u vezi sa restrukturom ukrajinskog duga nije promenio, nakon što je Rusija u više navrata izrazila očekivanja da će Kijev na vreme i u celosti platiti dug po osnovu evroobveznica, prenosi Rojters.

Britanska agencija podseća da Kijevu u decembru dospeva na naplatu dug prema Rusiji u visini od tri milijarde dolara po osnovu uktajinskih evroobveznica koje su u posedu Moskve. Istovremeno, ukrajinska ministarka finansija Natalija Jaresko je izjavila da će Ukrajina sredinom novembra emitovati nove vrednosne hartije koje će zameniti postojeće evroobveznice, pod uslovima dogovorenim ranije sa odborom poverilaca.

Sredinom novembra ćemo emitovati nove obveznice kao zamenu za postojeće, posle pregovora sa ruskom stranom, izjavila je Jaresko. Ukrajina je u obavezi da, prema dogovorenim uslovima sa specijalnim komitetom kreditora, evroobveznice zameni novim hartijama od vrednosti, navodi ruska agencija Tas.