Foto: Nemanja Pančić

Afera vetroparkovi

KURIR SAZNAJE: Bojan Pajtić danas u policiji odbio poligraf

Lider DS će dati izjavu u svojstvu građanina

Politika
> 10:20h

BEOGRAD - Lider DS Bojan Pajtić stigao je na saslušanje u policiju povodom afere o pruskuškivanju, saznaje Kurir.

On je kako Kurir saznaje u policiji odbio poligrafsko testiranje.

On je bio saslušan u svojstvu građanina po zahtevu tužioca za prikupljanje obaveštenja u predistražnom postupku.

Krajem septembra u javnosti su se pojavili transkripti navodnog telefenskog razgovora lidera demokrata Bojana Pajtića i sestre ministarke Kori Udovički, Lidije, koja je tada bila predstavnica američke firme CWP, u kome se pominje da je direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović tražio reket od dva miliona evra od te kompanije da bi vetropark bio priključen na mrežu EMS-a.

Petrović je sve to negirao i prošao je poligraf u policiji a Lidija Udovički je preko advokata tražila da bude saslušana u Španiji.

S. Vojinović

Na poligraf samo sa Vučićem

Lider DS i predsednik pokrajinske vlade izjavio je da je odbio poligrafsko ispitivanje i da na njega pristaje da ide zajedno sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i to u bilo koju međunarodnu instituciju.

Pajtić je u pisanoj izjavi medijima naveo da ne veruje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, niti "njegovom" poligrafu.

"Svako ko misli da bi Strefanović izašao i rekao - 'opozicija je u pravu, kum Aleksandra Vučića je reketirao strane investiture', 'kum Aleksandra Vučića laže', taj ili je glup ili se pravi glup", naveo je Pajtić, koji je policiji, kako je rekao, predočio čvrste dokaze. Oni će, veruje, ukoliko se institucije budu bavile njima, dovesti do podizanja krivičnih prijava za odgovorne. Poručuje da ne očekuje da se to desi za vreme aktuelne vlasti.

"Ali, vrlo brzo će se vlast menjati, pa će se pokazati da oni koji su kršili zakon treba da idu zatvor. Jasno je da dok god je ova vlast neće biti utvrđena prava istina i neće Stefanović i Vučić priznati da je bilo ucenjivanja stranih investitora, ali je važno da su dokumenti tu, da su dokazi dostavljeni", istakao je Pajtić.

Pajtić je dodao i da je od policije i tužilaštva tražio da se utvrdi veza firmi na Devičanskim ostrvima na koje je, kako on tvrdi, direktor EMS-a Nikola Petrović fiktivno preneo vlasništvo nad hidrocentralama, i firme na Devičanskim ostrvima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, preko koje je, kako je rekao, za pet miliona evra kupio 24 luksuzna apartmana u Bugarskoj.

Pajtić je naveo da je podneo dokaze koji se odnose na zvanična dokumenta Ministarstva finansija, ministarstva građevine i urbanizma, javnog preduzeća EMS, pokrajinskih institucija, američke kompanije, a da je pritom priložio i izvode koja se odnose na preduzeća na Devičanskim ostrvima.

"Insistirao sam da se utvrde okolnosti ovog slučaja, kao i da se utvrde okolnosti slučaja zbog čega je reketirana firma Kontinental vind partners. Pored dokaza o ucenjivanju i reketiranju, dao sam i dokaze o firmama na Devičanskim ostrvima i očekujem da policija i tužilaštvo utvrde sve o njima", naveo je Pajtić.

On je napomenuo da Lidija Udovički, sestra ministarke Kori Udovički, nema nijedan razlog da tu vladu osporava na bilo koji način i da nema nijedan razlog da to čini pošto se ne bavi politikom, niti živi u zemlji. Govoreći o stavu premijera Srbije da nije vreme za vanredne izbore, Pajtić je naveo da vreme i mesto na kome je premijer govorio o tome govori koliko imamo ozbiljnu vlast i koliko ta vlast državu doživljava ozbiljno. Navodi da tema izbora služi za "zamajavanje javnosti, za prekrivanje afera vlasti, za prikrivanje loše ekonomske, socijalne situacije u zemlji, za pokrivanje onog što se dešava u institucijama, lošeg standard građana...".

"U tom smislu nisam ni očekivao ozbiljan i odgovoran pristup Vučića i Vlade na ovu temu. I još jednom ponavljam, ta tema jeste služila za zamajavanje javnosti kao što i većina tema koje plasiraju službe služe za zamajavanje javnosti", naveo je Pajtić.