Foto: Profimedia

Napredak

I ONI MOGU BITI ŽRTVE: U Švedskoj otvorena klinika za pomoć muškim žrtvama seksualnog nasilja

Od 2010. godine, Švedska je prva zemlja u Evropi sa najvećom stopom silovanja

Planeta
> 17:52h

Bolnica u Stokholmu godišnje zbrine između 600 i 700 žena, žrtava seksualnog nasilja, a od sredine oktobra će početi da prima i muškarce, žrtve silovanja. Bolnica je najavila otvaranje novog odeljenja u cilju “promovisanja polne jednakosti kada su u pitanju žrtve silovanja”.

Švedsko državno veće za prevenciju kriminala prijavilo je 370 slučajeva seksualnih napada na muškarce i dečake u 2014. godini. Iako je to znatno manji broj nego kad su u pitanju žene kao žrtve silovanja i seksualnih napada, ovo iskustvo je jednako traumatično za oba pola.

Doktorka na klinici. Loti Helstrom, misli da je ovo još uvek tabu tema u Švedskoj i da je upravo iz tog razloga potrebna ovakva klinika: “Ljudi misle da muškarci ne mogu biti silovani. Postoji velika verovatnoća da silovani muškarci razviju posttraumatski stresni poremećaj.”

Foto: Google Maps

"Srećni smo što konačno možemo da otvorimo prvu kliniku za muške žrtve silovanja. Ovo je prva ovakva institucija u Švedskoj, mislimo da je čak prva i u svetu, jer na internetu nismo uspeli da pronađemo nijednu sličnu ustanovu", rekla je zvaničnica bolnice i dodala: "Postoje mitovi o muškosti koja seksualno traumatiziranim muškarcima onemogućava da razgovaraju o svojim negativnim iskustvima".

Klinika pomaže muškarcima koji su doživeli bilo kakvu vrstu seksualnog zlostavljanja, u cilju podizanja svesti o seksualnom zlostavljanju među muškarcima i uči ih kako da se nose sa takvim situacijama.

(Mirror)