Foto: Shutterstock

Pljušte tužbe

BOSANAC DOBIO SPOR ZBOG ŠVAJCARACA: Banka mora da vrati pare koje je nezakonito uzela!

Mnogi korisnici kredita u švajcarcima podvrgnuti su žestokim pritiscima iz banke kako bi ih primorali da odustanu od tužbe

Bosna i Hercegovina
> 00:00h

MOSTAR - Predsednik udruženja "Švajcarac" Kemal Duraković zadovoljan je činjenicom da je u poslednjih 15 dana izrečeno 14 presuda u korist korisnika kredita vezanih za kurs švajcarskog franka, a na štetu banke.

Trinaest presuda doneo je Opšinski sud u Mostaru, a jednu Osnovni sud u Banjaluci, čime je broj pozitivnih sudskih rešenja donesenih u korist korisnika kredita dostigao skoro 400. Reč je tek o prvostepenim presudama, tako da se čeka kako će odlučiti viši sudovi po žalbama banke. Svi ugovori po presudama Opštinskog suda u Mostaru se proglašavaju ništavnim i obvezuju tužitelja (korisnik kredita) da banci vrati samo onaj iznos u konvertibilnim markama koji je i podigao na dan dobijanja kredita.

Dakle, po presudama u Mostaru banka neće dobiti ni ugovorenu kamatu po ugovoru o kreditu, a uz to moraće da platiti po svakoj presudi i sudske troškove koji se mere hiljadama maraka, zavisno od vrijednosti spora. Iz udruženja "Švicarac" naveli su primer Edina Andelije iz Travnika koji je pobedio banku na sudu.

On je podigao kredit u iznosu od 30.000 maraka (15.000 evra), a do presude je banci vratio 41.366 maraka (20.683 evra). Po sudskoj presudi banka je dužna Andeliji da vrati 11.366 maraka. Treba napomenuti da je Andelija kredit trebao da vraća još pet godina s mesečnom ratom od 500 maraka (250 evra), tako da je na podignutih 30.000 banci trebao da vratiti više od 70.000! No, po sudskoj presudi ta obaveza "skinuta mu je s vrata".

"Moram reći da su mnogi korisnici kredita u švajcarcima podvrgnuti brojnim žestokim pritiscima iz banke, ali im mi poručujemo da nikada nećemo odustati od ove borbe i samo je pitanje vremena kada ćemo doći do konačne pobede, rekao je Duraković.

Na pitanje o kakvim je pritiscima reč Duraković kaže "da se oni ogledaju kroz jednostrane raskide ugovora uz kompletnu naplatu kredita po želji banke, kroz blokadu računa korisnika kredita i njihovih sudužnika, kroz upise na nekretnine i hipoteke u vlasništvu korisnika kredita pa i sudužnika, a sve u cilju odustajanja od tužbi korisnika kredita".

(avaz)