Foto: Profimedia

Zdravlje na usta ulazi

NEĆETE VEROVATI ŠTA MOGU DA IZLEČE: Posle ovog teksta neće više bacati kore od mandarina

Mandarine su omiljeno tropsko voće mnogima, ali njihova kora uglavnom završava u kanti za otpatke, što je velika greška (naravno, samo ukoliko ste sigurni da nisu tretirane hemikalijama)

Žena
> 23:12h

Ukoliko vas muče grlobolja ili kašalj, sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite ih u staklenu teglu.

Samlevene kore prelijte čašom votke ili 40-postotnim alkoholom. Dobro zatvorite teglu i ostavite je da odstoji nedelju dana na tamnom mestu, a nakon toga uzumajte po kašiku nakon obroga, posle čega treba da uzmete i kašiku meda.

Kore mandarina možete iskoristiti i u receptu za pravu poslasticu - ušećerene korice.

500 – 600 g mandarina 300 – 400 ml vode 1 kašičica soli 350 g kristal šećera 350 ml vode još šećera za valjanje korice

Foto Profimedia

Postupak: Ogulite mandarine i sačuvajte koricu, koju ćete stavite u lončić, preliti je s 300 – 400 mililitara vode i dodati joj jednu kašičicu soli.

Kuvajte koricu u ovoj mešavini do vrenja. Kad zakuva, vodu bacite, a koricu sačuvajte. Taj postupak će odstraniti gorčinu iz korice. Prokuvanu koricu narežite na tanke trakice. U drugom loncu pomešajte 350 grama šećera i 350 mililitara vode pa pustite da mešavina zakuva, a šećer se otopi.

Dodajte pripremljenu koricu i sve kuvajte na laganoj vatri oko pola sata ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup vrlo gust. Koricu pažljivo prebacite na cediljku da se ocedi i osuši, a zatim je uvaljajte u dosta šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila.

Spremite to u teglu i dodajte kolačima, napitcima ili grickajte kada poželite.

Foto Profimedia

(Dnevno)