Foto: Tviter/Terrormonitor.org

Obuka u Kalifatu

(FOTO) OVAKO IZGLEDA KAMP DŽIHADISTA: Među maskiranim vojnicima ima i dece

Na fotografijama koje su osvanule na društvenim mrežama mogu se videti muškarci koji prolaze kroz niz zahtevnih vežbi

Planeta
> 16:40h

Islamska država je vrlo aktivn na Internetu, pogotovo na društvenim mrežama. Nedavno su džihadisti objavili seriju fotografija na kojima su pokazali svoje najnovije regrute koji vežbaju u kampu u Avganistanu. Iako su lica svima prekrivena, spekuliše se da bi među njima moglo biti i dece.

Na fotografijama su mogu videti oko 24 mladića koji prolaze kroz niz zahtevnih vežbi. Napominje se da je reč o "prvim obučenim vojnicima Kalifata Korasan". ISIL je time predstavio svoj novoosnovani Kalifat Korasan, drevnu islamsku regiju koja obuhvata delove Avganistana, Pakistana, Irana i Indije.

Uprkos jakoj propagandi, teroristička organizacija je proteklih nedelja pretrpela velike gubitke u ruskim i koalicijskim vazdušnim udarima. Veliki broj ISIL-ovih boraca stradao je u vazdušnim napadima i u sukobima s rivalskim grupama.

Doznaje se i kako neki džihadisti briju brade i prerušavaju se u žene kako bi mogli da se sakriju i pobegnu. Novu opasnost za ISIL najavio je ruski predsednik Vladimir Putin koji planira da pošalje 150.000 vojnika kako bi "izbrisao teroriste" iz njihove prestonice Rake.

(24sata.hr)