Foto: Reuters

Beč poslao zahtev

SMRT U HLADNJAČI: Austrija prebacuje slučaj mrtvih migranata Mađarskoj

Mađarsko tužilaštvo je saopštilo da prevodi i pregleda austrijski zahtev i da će nešto više moći da kaže kad završi s tim

Austrija
> 00:00h

BUDIMPEŠTA - Mađarsko tužilaštvo primilo je zahtev Austrije da preuzme slučaj otkrića tela 71 migranta u jednom kamionu na austrijskom putu u avgustu, saopštile su danas lokalne vlasti.

U Beču su ranije ovog meseca saopštili da žele da slučaj prebace Mađarskoj, gde su u pritvoru četiri državljana Bugarske i jedan Avganistana, osumnjičeni za šverc ljudi.

Otkriće kamiona s telima migranata izazvalo je šok zbog bezobzirnosti bandi krijumčara ljudi koji eksploatišu izbeglice i vrše iznudu novca obećavajući im da će ih prebaciti u zapadnu Evropu, preneo je Rojters.

Među migrantima čija su tela pronađena u kamionu, bili su Sirijci, Kurdi, Iračani i Avganistanci. Mađarske vlasti su saopštile da kod ovog slučaja istražuju samo aspekt krijumčarenja ljudi, a da bi optužnice za smrt mogle da dodaju predmetu, ukoliko tužilaštvo prihvati zahtev Austrije.

Mađarsko tužilaštvo je saopštilo da prevodi i pregleda austrijski zahtev i da će nešto više moći da kaže kad završi s tim. Mađarska se mesecima nalazi među glavnim tranzitnim rutama za migrante, kojih je kroz tu zemlju ove godine prešlo skoro 400.000, preneo je Rojters.