Foto: Thinkstock

Sud Euleksa

KOSOVSKA MITROVICA: Dvojici Srba uslovna, petorica oslobođena

Obojica Srba su, pored uslovne zatvorske kazne za navedena krivična dela, kažnjeni i novčanom kaznom. Sovrliću je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 evra, dok je Janićijević kažnjen sa 1.500 evra

Crna Hronika
> 22:52h

KOSOVSKA MITROVICA - Slobodan Sovrlić i Boban Janićijević osuđeni su na dve, odnosno godinu dana i deset meseci zatvora - uslovno na četiri godine, zbog počinjenih krivičnih dela za vreme barikada na severu Kosova 2012. godine.

Kako je javio mitrovički portal "Košev" ostala petorica od osmorice Srba, protiv kojih se, pred Euleksovim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici vodio postupak za više navodno počinjenih krivičnih dela u vreme takozvanih barikada 2012. godine - oslobođeni su optužbi.

Sovrlić i Janićijević osuđeni su da su 30. maja 2012. godine u centru Zubinog Potoka i 3. aprila iste godine, u okolini sela Zupče, počinili krivična dela ugrožavanje bezbednosti UN-ovog i udruženog osoblja - u saučesništvu, ometanje lica pri vršenju službene dužnosti, zatim napad na službena lica pri vršenju službenih dužnosti, kao i nanošenje štete pokretnoj imovini Euleksa.

Obojica Srba su, pored uslovne zatvorske kazne za navedena krivična dela, kažnjeni i novčanom kaznom.Sovrliću je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 evra, dok je Janićijević kažnjen sa 1.500 evra. Uslovne zatvorske kazne biće sprovedene samo ako u periodu od četiri godine optuženi počine još neko krivično delo.Sovrliću će, u tom slučaju, biti uručunato i vreme koje je proveo u sudskom pritvoru.

Ostala petorica Srba - Dragan Radulović, Uroš Božović, Branko Đurović, Radoljub Tomović i Žarko Jakšić, oslobođeni su optužbi da su 3. aprila 2012. godine, u blizini sela Zupče, počinili ista krivična dela, kao i da su učestvovali u masi koja ih je izvršila.Još jednom od optuženih Srba Slavoljubu Veličkoviću, koji je u bekstvu, nije izrečena presuda, prenosi Košev.