Foto: Printscreen FB

Borila se u Siriji

DANKINJA NAPUSTILA SVE I OTIŠLA U RAT PROTIV IS: Kad se vratila, dočekalo ju je neugodno iznenađenje

Džoana Palani je otišla u sirijski grad Kobejn, poznat po tome da je od septembra 2014. do januara 2015. godine bio pod opsadom islamista

Planeta
> 05:18h

Džoana Palani (22) je Dankinja kurdskog porekla koja je na svetske naslovnice dospela pre godinu dana kada je napustila fakultet da bi se pridružile kurdskim snagama u borbama protiv IS.

Foto: Facebook/Joanna Palani

Ona je bila jedna od mnogih ljudi iz Evrope koji su otišli da ratuju u sirijski grad Kobejn, poznat po tome da je od septembra 2014. do januara 2015. godine bio pod opsadom IS. Nakon završetka najžešćih sukoba Džoana se vratila u Dansku, gde joj je danska obaveštajna služba oduzela pasoš kako se više ne bi vratila u Siriju.

Foto: Facebook/Joanna Palani

"Oduzeli su mi isprave, pa sam u dilemi da li ima smisla vraćati se u vojnu službu", rekla je Palani.

Ona je takođe istakla na svom Fejsbuk profilu kako joj nije jasno zašto se na nju primjenjuje pravilo "stranih boraca" zamišljeno da spreči danske državljane u pridruživanju terorističkim grupama.

"Kako mogu biti pretnja Danskoj ako sam član regularne vojske koju Danska trenira i pomaže u borbi protiv Islamske države", pita se ona.

Danski ministar pravde Soren Pind istakao je da je pravilo jasno, ali da Palani ima mogućnost osporavanja odluke pred sudom.

(Jutarnji list)