Foto: Suzana Iz SNS Poslala Na Mail

Sastanak premijera Srbije i Rusije

RUČAK U MOSKVI: Medvedev priznao da pije srpski jogurt! Čestitao Vučiću na blistavom ruskom jeziku

Medvedev je ocenio da će Vučićeva poseta, koja je "veoma sadržajna i kvalitetna", ići u korist srpsko-ruske saradnje

Politika
> 00:00h
FOTO: Suzana Iz SNS Poslala Na Mail
FOTO: Suzana Iz SNS Poslala Na Mail
FOTO: Suzana Iz SNS Poslala Na Mail

MOSKVA - Premijeri Srbije i Rusije Alesandar Vučić i Dmitrij Medvedev izrazili su danas u Moskvi nadu da će trodnevna poseta srpske dlegacije ići u korist bilateralnih odnosa.

Na početku susreta u zgradi Vlade, Medvedev je ocenio da će Vučićeva poseta, koja je "veoma sadržajna i kvalitetna", ići u korist srpsko-ruske saradnje.

On je pohvalio Vučića za znanje ruskog jezika, rekavši da ga govori "blistavo", na šta je srpski premijer uzvratio da to nije sasvim tačno, mada "sve razume".

"Nadam se da ćemo mnogo uraditi u Moskvi i da će prijateljski odnosi i saradnja biti sve bolji", kazao je Vučić.

Na radnom ručku dva premijera, Medvedev je priznao da voli srpski jogurt i da ga redovno pije.

Vučić i Medvedev su razmotrili aktuelna pitanja trgovinsko-ekonomske saradnje, uključujući realizaciju zajedničkih projekata iz oblasti energetike, industrije, transporta i poljoprivrede.

Nakon susreta, u prisustvu dva premijera, potpisano je šest međudržavnih dokumenata.

Posle razgovora premijera Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Dmitrija Medvedeva, delegacije dve zemlje u Moskvi potpisale su danas više dokumenata. Dve strane su potpisale Memorandum o uzajamnom razumevanju između vlada u oblasti ekonomske saradnje, privlačenja investicija i realizacije zajedničkih projekata.

Predstavnici ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju potpisali su Memorandum sa srpskim MInistarstvom odbrane. Potpisan je međuvladin sporazum o zajedničkoj zaštiti intelektualne svojine u okviru bilateralne vojno-tehničke saradnje i memorandum o strateškom partnerstvu između kompnaija "RŽD Internešenel" i "Infrastruktura železnica Srbije".

Memorandume o saradnji potpisali su i ruska Federalna migraciona služba i srpski MUP, Federalna služba za borbu protiv droge i MUP Srbije, Ministarstvo omladine i sporta i ruska Federalna agencija za pitanja mladih. U srpskoj delegaciji je i 8 ministara.

Vučić boravi u trodnevnoj poseti Moskvi, a ranije danas otvorio je Poslovni forum na kojem su predstavnici više od 120 kompanija iz Srbije predstavili svoje mogućnosti ruskim biznismenima.

U četvrtak, 29. oktobra, Vučić će razgovarti sa šefom ruske države Vladimirom Putinom.

"Srbija-Rusija, prijatelji na racionalnim osnovama"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da je Srbija dokazala svoj prijateljski odnos prema Rusiji, ne uvodeći joj sankcije, i da će nastaviti da joj bude prijatelj, ali na "racionalnim osnovama".

"Mislimo da smo pokazali svoj iskren i prijateljski odnos prema Ruskoj Federaciji time što smo ostali jedna od evropskih država koja, uprkos mnogobrojnim zahtevima čitavog sveta, koja joj nije uvela nikakve sankcije. Srbija će takvu politiku nastaviti i u budućnosti ", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom. Vučić je rekao i da je Srbija blizu potpisivanja sporazuma sa Gaspromom o proširivanju kapaciteta skladišta gasa do milijardu kubnih metara.

Srpski premijer je pozvao Medvedeva da tokom 2016. godine dođe u zvaničnu posetu Srbiji. Dvojica premijera su razgovarala i o projektima za isporuku gasa kao alternativi "Južnom toku" od kojeg je Rusija odustala. Medvedev je rekao da Srbija ima svoj udeo na tržištu Rusije i da je uvoz iz Srbije za pola godine porastao za 40 odsto.