Foto: Reuters

Ogorčeni

MERKELOVA DA INTERVENIŠE, OVO NIJE FER: Bavarska napala Austriju zbog lažiranja broja izbeglica!

Austrija je upozorila Nemce da devet autobusa treba da pređu granicu, ali iz nezvaničnih izvora znamo da su na putu 22 autobusa, kaže portparol bavarske policije

Austrija
> 10:40h

BEČ - Premijer Bavarske Horst Zehofer žestoko je danas napao Austriju optužući je da šalje na hiljade izbeglica u Nemačku, ne upozoravajući prethodno bavarske vlasti i pozvao nemačku kancelarku Angelu Merkel da interveniše.

"To ponašanje Austrije opterećuje međususedske odnose. Ne mogu i ne smeju da se tako ponašaju", rekao je Zehofer.

Vlasti Bavarske koja upravlja gotovo celokupnim prijemom izbeglica po dolasku u Nemačku, optužuju Austrijance da ih ne izveštavaju o dolasku novih migranata, što otežava bavarskoj policiji da organizuje njihov pravovremeni prihvat.

Oko 2.000 migranata stiglo je u ponedeljak uveče pešice iz Austrije u Bavarsku, a da bavarska policija nije bila prethodno obaveštena.

Austrija je upozorila Nemce da devet autobusa treba da pređu granicu u utorak, ali "iz nezvaničnih izvora znamo da su na putu zapravo 22 autobusa", rekao je portparol policije Frank Koler.

"Sada je na kancelarki da razgovara s Austrijom", rekao je Zehofer koji se protivi politici Angele Merkel otkad je odlučila da širom otvori vrata Nemačke izbeglicama iz zona sukoba u Siriji i Iraku.

(Passauer neue presse)