Foto: Profimedia

Miris smrti

(FOTO) VRATA PAKLA: Ovo su najukletiji dvorci Evrope, duhovi ih opsedaju, mrtvi traže osvetu!

Najpoznatiji škotski dvorac Edinburg mnogi smatraju jednim od najukletijih mesta na svetu. Zamak je, prema legendama, toliko uklet da su se za njega 2001. godine zainteresovali i ozbiljni istraživači

Planeta
> 00:00h

Legende o ukletim dvorcima stare su gotovo kao i dvorci sami. Ipak, neki od njih imaju zaista mračnu prošlost, čak i bez silnih legendi koje nas intrigiraju vekovima.

Dvorac Edinburg

Najpoznatiji škotski dvorac Edinburg mnogi smatraju jednim od najukletijih mesta na svetu. Zamak je, prema legendama, toliko uklet da su se za njega 2001. godine zainteresovali i ozbiljni istraživači.

U njemu su pogubljeni brojni plemići i žene optužene za veštičarenje i, kao da to nije dovoljno strašno, tamnice u podnožju dvorca služile su kao karantin u koje su okupljali obolele od kuge i to ne da ih leče, nego da - umru.

Dvorac Mušam, Austrija

Početkom 13. veka Mušam su sagradili salzburški biskupi, a u srednjem je veku postao poznat i kao "Veštičji dvorac". U njemu je crkva godinama osuđivala, mučila i pogubljivala žene optužene za veštičarenje.

Prema nekim procenama, tamo je živote izgubilo nekoliko hiljada žena, a neke od njih, kažu legende, dvorac opsedaju i danas i traže osvetu.

Kao da ova mračna prošlost dvorca nije dovoljna, stanovnici Salzburga s kolena na koleno već vekovima prenose legendu o vukodlacima koji okružuju dvorac i hrane se srnama.

Dvorac Dragsholm, Danska

Dragsholm je vrlo posebno odredište za sve zaljubljenike u paranormalno. Tim dvorcem navodno i danas hara više od stotinu duhova. Najstrašnija se pak priča u vezi dvorca vezuje uz jednog od njegovih prvih vlasnika. Legenda o "Beloj devici" kaže da se ćerka vlasnika zaljubila u jednog od graditelja dvorca.

S obzirom da su pripadali plemićkoj lozi, otac nije odobravao ljubav svoje kćeri, pa ju je zaključao u zidinama dvorca. Kada je početkom 20. veka dvorac renoviran, u jednom od zidova pronađen je kostur djevojke - u beloj haljini. Dvorac je danas delimično pretvoren u hotel s restoranom, ali u njemu noće samo oni najhrabriji.

Dvorac Houska

Sagrađen je u prvoj polovini 13. veka, 47 kilometara severno od Praga. Sagrađen je s namerom da bude administrativni centar,, a kasnije je postao rezidencija brojnih plemićkih porodica. Legenda kaže da je dvorac sagrađen na ogromnom "prolazu u pakao", gde se nalazi rupa kojoj navodno niko nije video dno. Kada je započela gradnja dvorca, optuženim kriminalcima obećao oprost zločina ukoliko se spusti u rupu.

Legenda kaže da je prvi dobrovoljac odmah po spuštanju počeo da vrišti, a kad su ga povukli gore, bio je potpuno sed i izgledao tridesetak godina starije. U prilog legendi ide i činjenica da je dvorac sagrađen bez kuhinje, bunara, bez dodatne zaštite i daleko od svih puteva. Dokaz je to, kaže lokalno stanovništvo, da je dvorac sagrađen isključivo da se zatvori 'prolaz u pakao'.

Dvorac Bran

Bran je najpoznatiji ukleti dvorac u Evropi, i to - potpuno neopravdano. Naime, dvorac je postao poznat po izlasku romana "Drakula" prema kome je u njemu živeo grof Drakula Vlad Tepeš.

Iako je bio stvarna istorijska ličnost, Vlad III nije živio u Branu, odnosno sve je plod mašte pisca Brama Stokera.

(24sata.hr)