Foto: Nebojša Mandić

Grofov rukopis

ZVEZDA POSTALA GOL MAŠINA: Samo ga golman nije dao

Čak 16 fudbalera crveno-belih upisalo se u listu strelaca, i to na trećini Superlige, Katai pogađao deset, a Grujić, Vijeira, Srnić i Jović po četiri puta

Fudbal
> 00:00h

Miodrag Božović preporodio je Crvenu zvezdu, a ekipa s njim igra tečan i napadački fudbal. Kao rezultat ofanzivne i raznovrsne igre došao je zanimljiv podatak - da je u prvoj trećini Superlige čak 16 fudbalera dalo golove za Crvenu zvezdu. Prema svim parametrima, fudbaleri crveno-belih trebalo bi da na kraju sezone osvoje titulu. Sadašnja generacija premašila je po broju igrača koji su se upisali u listu strelaca i čuvenu „zlatnu generaciju“, koja je 1991. godine postala šampion Evrope i sveta, ili onu Piksijevu i Pižinovu iz 1988. i 1981. godine. Samo Muslinov tim bolji Kada su osvojeni Tokio i Bari, pored Pančeva sa 34 gola, mrežu su tresli Savićević, Binić, Prosinečki, Jugović, Mihajlović, Stošić, Belodedić, Lukić i ostali, ukupno njih 12. Jedina koja je bila bolja od sadašnje je ona koja je 1999/2000. pod komandom Slavoljub Muslina osvojila titulu. Tada je golove postiglo čak 17 igrača, a prvi strelac tima bio je Mihajlo Pjanović sa 22 pogotka.

Dali već 40

Najviše pogodaka iz ekipe koju je selektirao Grof Božović dao je Aleksandar Katai, čak deset, dok su se po četiri puta u listu strelaca upisali Slavoljub Srnić, Luka Jović, Ugo Vijeira i lider ekipe Marko Grujić. Crveno-beli su već postigli 40 golova, što je odličan prosek za ovaj deo prvenstva. Mrežu tresu napadači, ali i vezni i odbrambeni fudbaleri, što je sigurno dodatna snaga ekipe Miodraga Božovića. Zanimljivo je da na pogotke od startera čekaju Marko Petković, Aleksandar Luković, Savo Pavićević i golman Damir Kahriman. Od 28 licenciranih igrača, u listu strelaca još se nisu upisali Miloš Cvetković, Nenad Gavrić, Dušan Anđelković, Nemanja Ahčin, Vladimir Jovović i povređeni Petar Orlandić, Zoran Rendulić i Bruno Matos.

Podrška Perica: Samo gazite Miljenik Zvezdinih navijača Perica Ognjenović ne pamti da je neka generacija imala tako dugu listu strelaca i smatra da je to veoma dobro za tim: - I u moje vreme bilo je nekoliko vrsnih strelaca, a golove su, pored nas napadača, davali i ostali igrači. To je dobro za ekipu jer se od pritiska rasterete napadači. Činjenica da igrači svih linija tima mogu dati gol dolazi kao plod kolektivne igre. Nadam se da će momci zadržati taj nivo igre.

Humanost na delu ZVEZDAŠI PODRŽALI TIJANIN ZAKON Fudbaleri Crvene zvezde podržali su Tijanin zakon i kupili majice za lečenje dva deteta, 15-godišnje Nine Spremović, koja boluje od akutne monoblastne leukemije, za čije lečenje je neophodno presađivanje koštane srži, i 13-godišnjeg Martina Poše, koji od rođenja pati od hidrocefalusa, takozvane vodene glave. Fudbaleri Crvene zvezde pomogli su lečenje Nine i Martina. - Delije su prve podržale Tijanin zakon - napisao je osnivač Fondacije Igor Jurić na Fejsbuku.