Foto: Reuters

Brutalno!

(FOTO) RIGOROZNA I EKSTREMNA OBUKA GUŠTERA: Ovako izgleda služenje vojnog roka u Rusiji!

Ruska vojska izdavaja se po jezivoj i strašnoj obuci koja je ekstremna i drugačija nego u drugim vojskama širom sveta

Planeta
> 13:02h

Vojni rok i služenje ima dugu istoriju u Rusiji. Na stotine hiljada mladih ruskih muškaraca mobiliše se u vojsku svake godine, to je praksa koja je preuzeta iz ere Sovjetskog saveza i carskog sistema pre toga. Ruska vojska izdavaja se po jezivoj i strašnoj obuci koja je ekstremna i drugačija nego u drugim vojskama širom sveta. To je posebno brutalno iskustvo za one koji se premeštaju tokom rata, uključujući Avganistan 1980-ih, Čečeniji tokom 90-ih, a trenutno na istok Ukrajine. Fotografije i informacije koje su predtavljene u ovom tekstu objasniće vam jasno šta znači biti ruski vojni obveznik. Rusija ima veliku vojsku, zajedno sa aktivnim i rezervnim kadrom od preko 3 miliona. Zemlja se oslanja na služenje vojnog roka i svake godine stotine hiljada ljudi u dobi od 18 do 27 godina dužni su po zakonu da se pridruže.

Dužina služenja za regrute je 12 meseci, smanjeno sa 24 meseca 2006. godine. Eventualni plan ruske vlade je da se oslanjaju na obveznike kako bi se povećala profesionalna vojna sila.

Obuka u kampu traje 12 nedelja i važi za veoma brutalnu. Rusi su na meti kritika zbog korišćenja strogih standarda i metoda tipičnih za Sovjetski Savez.

Fitnes standard je da se 3 kilometra istrče za manje od 12,4 minute, 10-kilometarni marš za manje od 56 minuta, dok 100 metara treba da se istrči u okviru 14,4 sekunde plus 12 zgibova za vojnike koji su u službi manje od 6 meseci.

Ruska vojska kaže da po "Ustavu ruske federacije odbrana otadžbine je dužnost i odgovornost državčjanina Rusije", i ako je ozbegavanje krivično delo, mnogi izbegavaju poziv.

Brutalni treninzi su, prema pisanju "Njujork tajmsa", rezultirali smrću 16 regruta, a više stotina njih počinilo je samoubistvo.

Plate ruskih vojnika su, navodno, veoma niske. Prema pisanju novinara lista "Komsomolskaja pravda", oni dobijaju svega 13 dolara mesečno.

"Tokom prve godine službe, ovi momci žive pod konstantnom pretnjom nasiljem ako ne ispune zadatke koji su im postavljeni", opisao je Hjuman rajts voč.

(Business Insider)