Foto: AP

Simulirali borbu blizu mesta tragedije

VOJNA VEŽBA UZROK NESREĆE: Da li su ruski avion nenamerno oborili Izraelci?

Izrael Šamir, ruski publicista jevrejskog porekla, i saradnik Vikiliksa, izneo je teoriju se uzrok nesreće ruskog aviona može potražiti u zajedničkoj vojnoj vežbi vazduhoplovnih snaga Izraela i SAD, koje su se održavale u isto vreme kad je i ruski avion leteo iznad Sinaja

Planeta
> 00:18h

Izraelski i zapadni blogeri povezuju nesreću ruskog aviona "Metrodžet-9268" sa vazduhoplovnom vojnom vežbom "Plava zastavica 2015" koja je izvođena u oblasti nesreće. "Plava zastavica" je najveća vežbe izraelske avijacije koja je obavljena uz učešće američkog, poljskog i grčkog vazduhoplovstva, navodi Šamir.

Izraelski i američki avioni su simulirali vazdušne duele, oko 40 kilometara od mesta pada ruskog aviona. Vežbe su pokrenute sa aerodroma Ovda, 70 km od Ejlata i blizu granice sa egipatom, duž koje je Metrodžet leteo.

Ovu činjenica bi trebalo uzeti u obzir prilikom analize pada 9268. Ruski avion je leteo na takvoj visini da ga nisu mogli oboriti sinajski militanati. Ali, da li je nesreća udara rakete slučajno ispaljene iz izraelskog ili američkog aviona - je pitanje na koje treba da odgovore stručnjaci.

Metrodžet - 9268 nije prvi putnički avion koji se srušio iznad Sinajske pustinje. U februaru 1973. godine izraelska avijacija je oborila libanski putnički avion, koji je zalutao zbog jake pustinjske oluje. Nije pomoglo to što je bilo poznato da je on leteo na zapad, prema Kairu, a ne u Izrael. Stradalo je 108 od 113 putnika. Tadašnji premijer Izraela Golda Meir je čestitala komandant izraelske avijacije, a Izrael se još nije izvinio zbog ubijenih civila. Niko nije kažnjen.

Ipak, teško je pretpostaviti da je avion oboren namerno, zaključuje Izrael Šamir.

(Komsomolska pravda - priredio M. Đorđević)