Foto: AP

Kružio je slogan Beznađe je nova norma

(FOTO) SUKOB ZBOG ŠKOLARINA: Policija hapsila studente tokom protesta u Londonu

Više stotina studenata protestovalo je danas u Londonu zahtevajući da vlasti omoguće besplatno studiranje i odustanu od kontroveznog plana da stipendije zamene zajmovima.

Planeta
> 17:24h

Demonstranti su se prvo uputili ka zgradi Univerziteta u Londonu, a kasnije tokom dana bi trebalo da se okupe ispred britanskog parlamenta. Oni su nosili transparente sa sloganima "neznanje je skuplje od obrazovanja" i "beznađe je nova norma".

Demonstracije je podržao Džon Mekdonel koji je u opozicionoj Laburstičkoj partiji zadužen za ekonomska pitanja. "Vašu generaciju je izdala ova vlada koja je povećala cenu školarina", rekao je on i poručio studentima da treba da joj se suprotstave i da je on tu s njima iz solidaranosti. Mekdonel je rekao i da je "obrazovanje poklon jedne generacije drugoj, a ne roba koja se kupuje i prodaje".

Foto: Reuters

Troškovi studiranja u Engleskoj su se utrostručlili sa 3.000 na 9.000 funti godišnje nakon pobede konzervativaca na izborima 2010. Britanska vlada konzervativca Dejvida Kamerona koji je ponovo izabran u maju, najavila je da će u okviru politike štednje od školske 2016. godine zameniti stipendije zajmovima.

Foto: AP

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn je obrazložio tu odluku time što su stipendije postale "suviše skupe". Predstavnik Nacionalnog pokreta protiv plaćanja školovanja i budžetske štednje Kalum Kant rekao je da će ta mera samo "opteretiti dugovima milione najsiromašnijih studenata".

Foto: AP

Vlada mora da napravi potpuni zaokret i ukine plaćanje školovanja, dodao je on. Studenti su već u martu protestovali ispred Londonske škole ekonomije zahtevajući besplatno studiranje.