Foto: Facebook/, Beckie Bone Dunning

Iridescencija

(FOTO) OVO NIJE OBIČNA DUGA: Turistkinja fotografisala neobičan fenomen na nebu

Beki Boun Daning je na nebu iznad Jamajke fotografisala neobičan fenomen. Ona se iznenadila kada je pogledala nebo i videla oblak jarkih boja poput duginih.

Planeta
> 00:00h

"Pogledala sam gore i videla ovo. Nikada ranije nisam videla tako nešto. Nisam znala šta je to. Pokazala sam gore i viknula ‘ O, Bože, pogledajte Sunce!’ Onda su ostali gosti hotela počeli da gledaju i fotografišu”, rekla je Beki. Ona je fotografiju sa Jamajke okačila na Fejsbuk stranu "The Weather Channel", a ubrzo su se javili i drugi koji su viđali i slikali neobične "dugine oblake." Ovi oblaci su poznati kao iridescentni oblaci, a sam fenomen koji im daje efekat kao da su obojeni duginim bojama, zove se iridescencija. Iako podseća na dugu, princip nastajanja ove pojave je drugačiji.

Foto: Facebook/Photo: Beckie Bone Dunning

Dok je duga rezultat refrakcije (sunčeva svetlost se savija i prelama dok prolazi kroz velike kapljice vode), iridescentni oblaci nastaju zbog difrakcije, koja se događa kada snop svetlosti naiđe na prepreku slične veličine toj talasnoj dužini svetla i zatim se prelama i savija oko prepreke. Kada se Sunce nalazi sakriveno debljim oblakom, vodene kapljice oblaka mogu da izvrše difrakciju svetlosti koja kroz njih prolazi.

Sličan fenomen je uslikan na Kostariki, a jedan svedok je to opisao kao "znak od Boga."

Prelepo je gledati ovaj spektar boja koji se utapa u nebo.

(Blic)