Foto: Youtube Pt

SEĆANJE

(VIDEO) PRE 21 GODINE NAPUSTIO NAS JE FROTMEN EKV: Ovo su poslednje reči Mladena Mladenovića!

Rok velikan Milan Mladenović preminuo je u 36. godini od raka pankreasa u Beogradu pre tačno 21 godinu, čime je prestala da postoji jedna od najboljih jugoslovenskih rok grupa EKV.

Pop kultura
> 00:00h

"Nemoj da plačeš, sve smo ovo znali", rekao je Milan. Zatražio je da stavi glavu u krilo kod Margite i da ga mazi po glavi. To su često radili. Zaspao joj je u krilu. Ostala je nekoliko sati sama s njim. Na rastanku mu je rekla “Vidimo se sutra”. Nije joj ništa odgovorio. Samo ju je nežno pogledao. Sutra je preminuo", ispričala je Lidija Nikolić Margitino svedočenje o poslednjem Milanovom danu.

Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. Bilo mu je svega šest godina kada se sa porodicom seli u Sarajevo, da bi 1970. prešli u Beograd. U jugoslovenskoj prestonici završava 11. gimnaziju, za koju je u više navrata kasnije isticao da ga vežu najlepše uspomene.

Naime, baš u gimnazijskim danima zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem osniva svoj prvi bend “Limunovo drvo”. Međutim, pravi početak u domaćem roku je osnivanje sastava “Šarlo akrobata” sa Dušanom Kojićem Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem.

Novom Milanovom bendu 1982. priključuje se klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a godinu dana kasnije basista Bojan Pečar i bubnjar Ivica Vdović.

U postavi “Katarina II” grupa 1984. izdaje istoimeni album, nakon čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda. Nakon promene imena u “Ekatarina Velika”1985. godine izdaju album, koji dobija povoljne kritike. Milan Mladenović (36) je umro 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, a njegovom smrću “Ekatarina Velika” prestala je da postoji.

Grupa je izdala ukupno sedam studijskih albuma: Katarina II (1984), Ekatarina Velika (1985), S vetrom uz lice (1986), Ljubav (1987), Samo par godina za nas (1989), Dum dum (1991), Neko nas posmatra (1993), kao i tri živa albuma.