Foto: Dragana Udovičić

Čelnici grada se ogrešili o velikana

SAHRANJEN SLAVNI REDITELJ: Petru Laloviću je mesto u Aleji

Filmski reditelj i snimatelj koji je preminuo 2. novembra u 84. godini sahranjen je juče u zapećku Novog groblja

Pop kultura
> 00:00h

Filmski reditelj i snimatelj Petar Lalović, koji je preminuo 2. novembra u 84. godini, sahranjen je juče na beogradskom Novom groblju.

Petar Lalović 1932-2015

Poslednje zbogom uputili su mu članovi porodice, prijatelji, kolege snimatelji, kompozitor Zoran Simjanović i direktor Kinoteke Radoslav Zelenović. Iako je ovaj veliki reditelj svoj život posvetio prirodi, u kojoj je snimio više od 200 filmova i svojim brojnim ostvarenjima poput „Ptice koje ne polete“ i „Poslednja oaza“, predstavio naš narod Evropi i time nas zadužio, Grad ga nije uvrstio u zaslužne građane. Petar Lalović je sahranjen u zapećku groblja. Tišinom tokom sahrane prenosili su se glasovi prijatelja i negodovanja „kakav je bio čovek, nije mu ovde mesto, već u Aleji“. Lalović je divlji životinjski svet učinio bliskim čoveku i naučio nas da ga sačuvamo. Generacije su odrastale uz njegove životinje, a ovako mu je vraćeno, moglo se čuti na sahrani.

Neutešni... Prijatelji u suzama

Petar Lalović završio je pozorišnu i filmsku akademiju u Zagrebu, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnika u Beogradu. Poslednji film „Beogradska oaza“ je 2013. ovaj neumorni ljubitelj prirode snimio na Velikom ratnom ostrvu, želeći da prikaže carstvo životinja, rezervat biljnog sveta i fabriku zdravog vazduha usred beogradske metropole.

Zoran Simjanović

Za svoj opus, koji čine dokumentarni, igrani filmovi i TV serije, dobio je više od 150 priznanja kod nas i u svetu, a za igrano ostvarenje „Ptice koje ne polete“ više od 20 priznanja, uključujući četiri gran prija. Kontaktirali smo nadležne, ali odgovor nismo dobili do zaključenja broja.

Radoslav Zelenović