Foto: Tanjug Marko đoković

Postoje šanse da se rasprava o toj tački odloži za dve godine

Selaković: Teška borba protiv članstva Kosova u Unesku

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da treba očekivati tešku borbu oko članstva Kosova u Unesko.On nije želeo da prognozira da li će se odložiti glasanje do 2017. godine, kako to Srbija predlaže, istakavši da ne predviđa ništa dok se ta tema ne završi.

Politika
> 21:20h

"Ne treba se opustiti, treba raditi do kraja, ovo je komplikovano pitanje i vrlo važna stvar, reč o nečem najvrednijem iz srpske kulture i za srpski narod što bi moglo da pripadne nekome drugom ili da se da na čuvanje nekome ko je to uništavao, a to bi bio anticivilizacijski tok", kazao je Selaković.

Prijem Kosova u Unesko uvršten u dnevni red Generalne konferencije Uneska za ponedeljak, 9. novembar. Kako je ranije rekao ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković - postoje šanse da se rasprava o toj tački odloži za dve godine.

U slučaju da predlog za odlaganje rasprave o ovoj tački ne dobije potrebnu većinu, glasaće se o prvobitnom predlogu odluke koji je podnela Albanija sa grupom država. U tom slučaju, porebna je dvotrećinska većina da bi predlog bio usvojen, a Kosovo primljeno u Unesko.

(Beta/RTS)