Foto: Thinkstock

BAHATO

NEPOTIZAM U VRNJAČKOJ BANJI: Direktorka ukinula veronauku kako bi rođaki dala posao!

Jelena Čeperković iz banjske srednje škole učenicima naredila da, umesto verske nastave, moraju da pohađaju građansko, koje predaje njena rođaka

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Ko će kome ako ne svoj svome! Vodeći se ovom krilaticom, Jelena Čeperković, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole iz Vrnjačke Banje, nije produžila ugovor profesoru sociologije, već je na njegovo mesto zaposlila svoju rođaku, koja je po zvanju nastavnik fizičkog, kako bi predavala građansko vaspitanje i uz to radila u školskoj biblioteci. Međutim, osim nepotizma, Čeperkovićeva je pokazala i samovolju, i to tako što je određenim odeljenjima koja su želela da kao izborni predmet pohađaju veronauku nametnula obavezu da idu na časove građanskog samo da bi njena rođaka ispunila normu. Prešla granicu - Mandat Čeperkovićeve je od početka obeležen bahatošću kakva se retko mogla videti u ovoj školi. Sada je, međutim, prešla svaku granicu. Zaposlila je rođaku koja nema neko iskustvo, ali je i učenike primorala da pohađaju građansko iako to nisu želeli. To je nedopustivo. Ne zna se da li su strašniji nepotizam ili nametanje svoje volje deci - priča izvor Kurira iz ove škole. S druge strane, Čeperkovićeva ne osporava da u školi radi njena rođaka, ali tvrdi da je nije ona zaposlila. - Ona mi jeste rođaka, ali mi nikada nismo bile u posebnim odnosima. Nisam intervenisala da ona bude zaposlena, poslala ju je nadležna komisija. Ja sam to morala da poštujem - kaže Čeperkovićeva. Optužbe da je đake primorala da idu na građansko iako su do sada išli na veronauku odbacuje, tvrdeći da je sve to napad njenih „dušebrižnika“. Što se meni ne žale - Nije tačno da sam ih primorala. Uostalom, zašto su se učenici žalili vama, a ne meni ili na školskom parlamentu? Sve ovo o čemu vi govorite plasiraju moji dušebrižnici, koji me napadaju jer mi se bliži reizbor za mesto direktora, pa hoće da me kompromituju - navodi ona.

Pisali premijeru Vučiću ĐACI VEŽBAJU S PACOVIMA O lošem stanju u ovoj školi je, kako saznajemo, pismom obavešten i premijer Aleksandar Vučić. Zaposleni u školi i đaci u pismu, između ostalog, pišu da su u ovoj obrazovnoj ustanovi veoma loši međuljudski odnosi, ali navode i primere bahatosti direktorke Čeperković, poput vođenja besmislenih sudskih sporova, zbog čega je državnim novcem platila više hiljada evra nadoknade, dok deca, s druge strane, „praktičnu nastavu imaju u školskim radionicama bez grejanja i kupatila, dok im se oko nogu motaju pacovi“.