Foto: Damir Dervisagic

Opasne tendencije

VESNA PEŠIĆ: Profašističke falange vlasti idu po mesnim zajednicama, to može dovesti do krvoprolića

Danas imamo školski primer autokratije u Srbiji. Kao da je ukinuta politika u Srbiji. Sve se svelo na to šta će da zviždi kroz glavu Aleksandru Vučiću, ocenila je Vesna Pešić

Politika
> 00:00h

NOVI SAD - Sociološkinja Vesna Pešić izjavila je večeras da vlast u Srbiji uništava institucije i promoviše nasilje kao metodu političke borbe."U Srbiji raste nasilje, u svakoj mesnoj zajednici se pojavljuju neki crni džipovi, noževi, ljudima se preti. Vlast neće ukinuti izbore, ali na šta će ličiti izbori. Profašističke falange idu po mesnim zajednicama i to signalizira opasnost da može da dođe do krvoprolića. I to ne bi bilo čudno, s obzirom da je reč o bivšim radikalima. Ovo je vladavina najgorih", kazala je Pešić na tribini u Novom Sadu.

Ona je ocenila da postoji želja da se potpuno uništi opozicija i parlamentarizam u Srbiji i da zavlada totalitarizam. "Danas imamo školski primer autokratije u Srbiji. Kao da je ukinuta politika u Srbiji. Sve se svelo na to šta će da zviždi kroz glavu Aleksandru Vučiću", ocenila je Vesna Pešić.

Prema njenim reečima, situacija je komplikovana, jer je opozicija u Srbiji praktično prepuštena sama sebi, pošto je EU zauzeta svojim problemima. Ona je predložila da se opozicija dobro organizuje za lokalne izbore i da pokušao da uzme vlast u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu. "Moramo se dobro organizovati i krenuti u napad", poručila je Vesna Pešić.

Ocenila je da Srpska napredna stranka ima veliku mržnju prema Demokratskoj stranci. "Oni pričaju da je sve uništeno pre njih, a oni su bili ti koji su nas zajedno sa Miloševićem uništili devedesetih godina", kazala je Pešić.

Republički poslanik Vladimir Pavićević ocenio je da je nasilje je u Srbiji legitimisano kao sredstvo u politici. "Ovo je vladavina koja počiva na proizvodnji straha i imamo jasne naznake neskrivenog totalitarizma", rekao je Pavićević.

On je ocenio da tri aktera moraju da pruže otpor SNS-u, a to su DS, Nova stranka i "građanski angažovani ljudi" i poručio DS-u da je „dosta bilo izvinjavanja“. Pavićević je oštro kritikovao ministra policije Nebojšu Stefanovića. "U rukama dokazanog plagijatora je danas poligraf", kazao je Pavićević.

Predsednik novosadskog odbora DS-a Veljko Krstonošić optužio je gradsku vlast da nije realizovala nijedan jedini projekat koji će unaprediti život Novosađana, već je promovisala mržnju i nasilje prema političkim protivnicima. Tribinu "Otpor autokratiji – obaveza i odgovornost" organizovali su Demokratska stranka i Nova stranka.