Foto: AP

Dopis upućen svim službama

POD OZNAKOM HITNO: Dve rute za izbeglice kroz BiH, jedna ide preko Trebinja i Mostara!

SARAJEVO - Federalna uprava Civilne zaštite zatražila je pod oznakom hitno informaciju oko potencijalnog smeštaja izbeglica ili njihovog transporta preko BiH.

Bosna i Hercegovina
> 00:00h

To se dogodilo pošto je Veće ministara donelo plan hitnih mera za osiguranje dodatnih kapaciteta i upravljanja prilivom masovnog broja migranata i izbeglica.

Dopis, koji je potpisao direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, upućen je svim opštinskim i gradskim službama Civilne zaštite, kao i županijskim upravama. On je izazvao različita tumačenja nakon čega je počelo da se nagađa da će se u Grudama ponovno otvoriti centar za prihvat izbeglica što se pokazalo netačnim.

Na ovaj Solakov zahtev hrvatske županije ili opštine gotovo uopšte nisu odgovorile. Zanimljivo je da se o ovom masovnom prikupljanju podataka za smeštaj izbeglica i migranata radi mimo znanja državnog tima koji bi trebalo da koordiniše sve poslove vezane za novi razvoj događaja.

Ovu temu poslednjih meseci više u javnost plasirali pojedini zvnaičnici nego što je bila realna prijetnja. Pritom, Federalna uprava Civilne zaštite navodila je i konkretne nove migrantske rute koje bi izbjeglice iz Sirije mogle da koriste.

Po tim navodima iz dokumenta radi se o dva pravca za koje se ne zna ko ih je odredio. Tako direktor Solak navodi da su u pitanju Severni i Južni koridor. Severni koridor se po tim navodima proteže od Bijeljine - Bosanske Posavine - Republike Srpske i Unsko-sanske županije, piše Večernji list BiH.

Drugi potencijalni pravac preko kojeg bi se usmeravale izbeglice, po Solaku, je Južni koridor koji bi vodio od Trebinja preko Mostara, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije te južni deo Unsko-sanske županije.

Uz to je zbog tog migrantskog talasa FUCZ pozvao sve opštinske i gradske službe Civilne zaštite, kao i županijske uprave Civilne zaštite da izvrše pregled svojih planova evakuacije i planova zbrinjavanja.

Zbog moguće novonastale situacije Federalna uprava Civilne zaštite prikuplja podatke o lokacijama na otvorenom prostoru gde bi mogao da se podigne privatni kamp za zbrinjavanje izbeglica, zatim lokacije kolektivnih centara u FBiH po opštinama i gradovima s procenom broja ležaja u dvoranama ili postojećim kolektivnim centrima.

Traženi su i podaci oko postojećih kapaciteta za osiguranje odgovarajućeg broja šatora ili kontejnera za smeštaj izbjeglica i migranata, kao i poljskih kreveta, kompleta posteljine, pokretnih mobilnih čvorova, kao i cisterni sa vodom.

(Večernji.ba)