Foto: Ap 29 Okt 2015

Nesreća

SRUŠIO SE ŠVERCERSKI HELIKOPTER U SLOVAČKOJ: Sedmoro mrtvih na licu mesta, sumnja se da su migranti

U padu ukrajinskog helikoptera na istoku Slovačke, po proceni policije najverovatnije švercerskog, poginulo je najmanje sedmoro ljudi, saopštio je danas slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak

Planeta
> 17:48h

"U sredu tokom noći zabeležili smo prelet neidentifikovane letelice preko naše granice. Usledila je potraga koju je komplikovala gusta magla. Kada se danas magla digla u opštini Mihalovice otkrili smo olupinu helikoptera tipa Mi2. Nadjeni su i mrtvi putnici. Do sada je pronađeno sedam žrtava nesreće", kazao je Kalinjak na konferenciji za novinare u Žilini.

Ukrajinske vlasti nisu potvrdile da je letelica njihova, javili su slovački mediji, ali Kalinjak je kazao da su na helikopteru ukrajinske oznake. Slovačka policija veruje da se srušio helikopter švercera, a za sada nije jasno da li je reč o švercerima cigareta ili izbeglica.

"Pilot je pokušavao da izbegne slovačke graničare i upuštao se u opasne manevre. Posebno po jako lošem vremenu, a leteo je veoma nisko. Direktan uzrok nesreće još naravno ne znamo, u toku je istraga", kazao je Kalinjak. Ministar je dodao da i ovaj tragični pad helikoptera pokazuje da šverceri i ljudi koji krijumčare izbeglice preko granica Evropske unije ne prezaju ni od čega.

Ukoliko se pokaže da se srušio helikopter švercera izbeglica bio bi to prvi takav slučaj u Slovačkoj, pošto su se letelicama do sada preko granice sa Ukrajinom koja je istovremeno šengenska granica švercovale samo cigarete, ne i ljudi.