Foto: AP 13 Nov 2015

Obećanje

NOVA POLJSKA PREMIJERKA: Popraviću ovu državu

Novoizabrana premijerka Poljske Beata Šidlo obećala je da će "popraviti državu", nakon što ju je predsednik Andžej Duda, njen politički saveznik, zvanično imenovao za predsednicu vlade

Planeta
> 11:18h

"To je velika odgovornost, ali duboko verujem u ljude sa kojima ću predstaviti plan za popravljanje republike, plan o kome smo govorili u kampanji", rekla je Šidlo zvaničnicima okupljenim u predsedničkoj palati.

Šidlo (52), ćerka rudara, viđena je kao politička štićenica Jaroslava Kačinjskog, šefa konzervativne partije Pravo i Pravda, koja je ostvarila ubedljivu pobedu na izborima 25. oktobra, preneo je AFP.

"Nakon osam godina, stranka Pravo i pravda iz koje potiče premijerka, i iz koje ja potičem, počinje da vlada Poljskom pod neverovatnim okolnostima...tako što ima apsolutnu većinu u gornjem i u donjem domu parlamenta što joj omogućava da usvaja ili odbacuje sve nacrte zakona", rekao je Duda na ceremoniji.

Predsednik Poljske se osvrnuo na dugogodišnju saradnju sa Šidlo unutar stranke i dodao da "računa na to da se neće promeniti". Šidlo je ranije danas razgovarala telefonom sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, navedeno je na zvaničnom Tviter nalogu stranke.

Na izborima u Poljskoj pre tri sedmice pobedila je evroskeptična, desničarska partija Pravo i Pravda, koja je osvojila 37,6 odsto glasova. Nova vlada položiće zakletvu u ponedeljak.