Foto: Facebook), Jovica Stepić, Privatna Arhiva

Dobrivoje Radovanović uveren

Kriminolog: Srbe u Libiji otela Islamska država

Ne biraju žrtve, a posle otmice proučavaju ko su one pa odlučuju da zahteve iznesu posle mesec dana, kaže poznati kriminolog

Društvo
> 20:28h

BEOGRAD - Prošlo je osam dana otkako su srpski državljani Jovica Stepić i Slađana Stanković oteti u Libiji, a njihova sudbina i dalje je neizvesna. Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je uveren da su živi, jer u protivnom se ne bi vodili razgovori i istakao da u vezi s kidnapovanjem ima mnogo čudnih dešavanja. Kako je Kurir već pisao, otkup još niko nije zatražio, a porodice otetih su, kako dani prolaze, u sve većem strahu. Kriminolog Dobrivoje Radovanović uveren je da iza otmice stoji Islamska država. - Što više vremena prolazi, bojim se da je u pitanju Islamska država, ne verujem da je reč o običnim teroristima. Islamska država ne bira žrtve, rade tako što kidnapuju ljude, zatim proučavaju ko su žrtve i sve o njima, a potom se odlučuju i razmišljaju koji će im biti zahtevi. Uglavnom se oglase sa svojim uslovima posle mesec dana.

Savetujem našem državnom vrhu da uslove, ukoliko ih bude bilo, prihvate - ističe Radovanović i objašnjava da se praksa u razrešavanju ovakvih otmica razlikuje od države do države. - Većina zemalja ne prihvata uslove otmičara, jer ako pristanu, to povećava verovatnoću da će opet počiniti isto. Države koje poštuju njihove uslove uglavnom uspevaju da svoje ljude izbave u zamenu za otete žrtve. Treba pristati na sve uslove, jer je ljudski životi neprocenjiv - naglašava Radovanović. On ističe da država čini sve što je u njenoj moći. - Srbija ima dobre odnose s Libijom i verujem da će uspešno razrešiti slučaj otmice naših državljana - zaključuje kriminolog. Brat otetog vozača Jovice Stepića Dragan Mišić gaji nadu da će ga ponovo videti živog, ali je razočaran što mu niko ne javlja šta se dešava.