Foto: Rojter

(VIDEO) Johan Krojf posebno pamti 15. novembar, EVO I ZBOG ČEGA

Na današnji dan pre 51 godine u svet profesionalnog fudbala zakoračio je Johan Krojf, čovek koji je i kao trener imao ogroman uticaj na najpopularniju sportsku igru na planeti.

Fudbal
> 09:04h

Krojf se pridružio Ajaksovom sistemu za mlade na 10. rođendan (rođen je 25. aprila 1947.). On je kao dete uporedo igrao fudbal i bejzbol, i pokazivao je talenat, ali se na kraju opredelio za fudbal.

Trostruki osvajač Zlatne lopte je za Ajaks debitovao 15. novembra 1964. u ligaškom porazu protiv GVAV-a 1:3. I ne samo to, čovek koji je i kao igrač i kao trener obeležio istoriju fudbala na prvom meču postigao je gol.

Ajaks je tu sezonu završio na 13. mestu što je najgori plasman tima iz Amsterdama u nacionalnoj ligi. U sedam utakmica do zime Johan je postigao osam golova, a u martu 1966. godine, protiv Telstara upisao je prvi het-trik (6:2).

Četiri dana kasnije, u kup utakmici protiv Vendama (7:0) je postigao četiri gola. Ukupno te sezone, Krojf je postigao 25 golova u 23 utakmice, a Ajaks je osvojio Ligu šampiona.

On je u karijeri u kojoj je između ostalog igrao i za Barselonu, Fejnord, Levante... na 747 utakmica postigao je 421 gol.