Foto: AP 12 Sept 2015

Traži ga Interpol

PROŠAO KROZ CELU EVROPU: Terorista registrovan u Preševu imao lažni sirijski pasoš

Jedan od osumnjičenih terorista, A.A, za koga se interesuju francuske bezbednosne službe, registrovan je na graničnom prelazu Preševo 7. oktobra ove godine.

Planeta
> 02:56h

Francuske službe su saopštile da je terorista imao lažni sirijski pasoš. Pasoš je najverovatnije napravljen u Turskoj, a potom mu je koristio za put kroz Evropu.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, napadač je formalno zatražio azil u Srbiji. “Proverama je utvrđeno da se njegovi podaci poklapaju sa podacima osobe koja je 3. oktobra identifikovana u Grčkoj. Za ovim licem nije bila raspisana Interpolova poternica“, navodi se u saopštenju.

Takođe, ističe se da MUP Srbije nastavlja saradnju sa bezbednosnim službama Francuske. Jedan od terorista koji je učestvovao u napadima u Parizu registrovan je kao izbeglica 8. oktobra u izbegličkom centru u Opatovcu u Hrvatskoj.

Prethodno je grčki ministar Nikos Toskas saopštio da je osoba sa sirijskim pasošem koja je osumnjičena za napad u Parizu 3. oktobra stigla na grčko ostrvo Leros, prenosi Sputnjik.

“Vlasnik sirijskog pasoša je registrovan pet dana kasnije, 8. oktobra u Opatovcu“, pišu hrvatski mediji. Napominje se da je on tada propušten jer nije bilo nikakvog “alarma“, odnosno on nije bio označen kao sumnjiv.