Foto: Profimedia

Sezona slavlja

JEDNOSTAVNO, UKUSNO I LAKO: 3 brza recepta za slane slavske kolače

Ako nemate ideju čime da obradujete goste za slavu, imamo mi nekoliko predloga

Žena
> 00:00h

Sezona slava je uveliko počela, a mi vam predstavljamo nekoliko zanimljivih recepata koje možete brzo i lako pripremiti.

Recepti su mrsni.

1. Slane korpice Ove korpice se mogu puniti sa raznim slanim nadevima. Pripremite ih ranije i možete ih poslužiti u svakom trenutku. Sastojci (Za 60-70 korpica) 250 g brašna 1 ravna kašičica praška za pecivo 1 jaje 120 g maslaca 1/2 kašičice soli na vrh noža biber 1/2 kašičice slatke paprike mleko po potrebi rendani kačkavalj za dekoraciju

Priprema 1. Zamesiti testo od navedenih sastojaka. Nekad je potrebno dodati malo mleka da bi se umesilo glatko testo. Ostaviti ga 1 sat na hladnom. Praviti male kuglice i svaku utisnuti u metalne modlice (forme). Peći 15 minuta na 180 stepeni. Ohlađene korpice puniti nadevom po želji: ruska salata, sir sa začinskim biljem, urnebes salata Na kraju ukrasiti narendanim kačkavaljem i listićem peršuna.

Foto Profimedia

2. Slani minjoni

Obično pomislimo na slatke kolačiće kad se spomenu minjoni, ali ovoga puta su u slanoj varijanti.

Sastojci Za kore 100 g margarina 100 g brašna 1/2 l mleka 6 jaja malo soli

Za fil 300 g sira 300 g praške šunke 2 dl kisele pavlake 2 mala kisela krastavcica

Za premazivanje 200 g krem maslaca ili krem sira listići peršuna za dekoraciju

Priprema Na otopljenom margarinu propržiti brasno. Sipati pažljivo mleko uz stalno mešanje da se ne bi stvorile grudvice. Skuvati krem, malo posoliti i ostaviti da se ohladi. Dodavati jedno po jedno žumance i na kraju penu od belanaca. Sve dobro izmešati i sipati u pleh obložen masnim papirom. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni oko 30 min. Pečenu i ohlađenu koru preseći na pola tako da dobijemo 2 kore.

Za fil izgnječiti sir i pomešati sa sitno seckanom šunkom, krastavčićima i kiselom pavlakom. Donju koru premazati filom, staviti preko gornju koru i malo pritisnuti. Premazati umućenim krem maslacem, iseći na kockice i svaku ukrasiti pufnicom od krem maslaca i listićem peršuna. Čuvati u frižideru do služenja.

3. Mozaik sendviči

Sastojci za 10 osoba 4 mala uska hleba 250 grama maslaca 150 grama šunke 100 grama sremske kobasice 100 grama parizera ili mortadele 150 grama trapista ili gaude 4 kisela krastavca 1 vezica peršinovog lišća, so

Priprema: Hlebu izvaditi sredinu. Na male kockice izrežite šunku, sremsku kobasicu, parizer, sir i kisele krastavce, a peršinovo lišće iseckajte. Maslac izmešajte penasto pa dodajte sve usitnjene sastojke i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Zatim kašikom punite hleb. Nadev čvrsto nabijte drškom kutlače tako da ne ostanu šupljine. Stavite u zamrzivač da se rashladi, a pre posluživanja izrežite na 1 cm debele kriške.

Foto Profimedia